Flyrute til Norge på listen over sjeldne tilbud i Europa

Ruten som Ethiopian Airlines driver mellom Oslo og Stockholm har kommet på liste over de litt spesielle flyvningene i Europa. Foto: Ethiopian Airlines

I noen svært få tilfeller er det mulig å reise med store, internasjonale flyselskap også på «lokalruter» innen Europa. Et par slike mulighet fins også til og fra Norge.

For mange er det en opplevelse i seg selv å kunne fly med anerkjente og velrenommerte flyselskaper som Singapore Airlines, Gulf Air og Emirates.

Dette betinger imidlertid som regel at man må ut på omfattende reiser til og fra deres knutepunkter for å kunne få denne opplevelsen.

Singapore innen Europa

Hvis man vil fly Singapore Airlines, for eksempel, er den nærmeste løsningen at man flyr fra f.eks. København og den lange veien til Singapore for å få denne opplevelsen.

Men, ikke nødvendigvis. Man kan faktisk få seg en svipptur med dette selskapet fra Milano til Barcelona. Ikke mer enn 1 time og 35 minutter i luften, men nok til å få en smak av internasjonalt flytilbud. Noen turer koster under 100 euro.

Det samme med for eksempel Emirates, som har rute på Oslo. Man må ikke reise til Dubai for å oppleve dette selskapet. De som har lyst kan også ta en tur fra Malta til Larnaca på Kypros. Denne flyturen er på 2 timer og 20 minutter, og koster et par hundre euro.

Den femte frihet

Hvordan er så dette mulig? Svaret er at flyselskapene benytter seg av en mulighet som fins innen luftfarten, og som heter «den femte rettighet» – eller fifth freedom flights.

Det betyr at selskapene i enkelte tilfeller flyr til en flypass i Europa, men ha en stopp underveis på en annen flyplass på vei mot det endelige reisemålet. Slik kan de favne to markeder i stedet for bare ett.

Det gir dem også muligheten til å selge billetter også på «lokalruten» innen Europa. Slik som det nye norske selskapet Norse Atlantic Airways, som bruker denne løsningen på ruten Oslo – London – New York.

Oslo-rute på kartet

Blant de få mer eksotiske selskapene som gir denne muligheten, har vi også en flyopplevelse som inkluderer en «norsk» rute.

Det afrikanske selskapet Ethiopian Airlines flyr mellom Addis Abeba og Oslo. Det har en mellomlanding i Stockholm. Det flyr Oslo – Stockholm – Addis Abeba ut, og via Stockholm tilbake til Gardermoen.

Det er fullt mulig å kjøpe lokalbillett mellom Oslo og Stockholm med dette selskapet, og slik få oppleve det å reise i langdistansefly med et afrikansk selskap uten å måtte ta turen helt til Arika.

Artikkelen fortsetter under bildet

Slik er business class med Ethiopian mellom Oslo og Stockholm. Foto: Avinor

– Ja, vi har fløyt en «femte frihet»-rute mellom Stockholm og Oslo siden 2017. For tiden flyr vi denne ruten hver dag med en kapasitet på 315 passasjerer. Flyruten passer utmerket for forretningsreisende og dagsbesøkende, men også for gruppereisende og helgebesøkende som skal til Oslo eller til Stockholm, sier salgsansvarlig for Ethiopian i Norge, Burcak Rønning, til flysmart24.

«Mer komfortabelt blir det ikke»

Flyturen skjer med en Boeing 787 Dreamliner. Passasjerer som tar den korte ruten mellom Oslo og Stockholm vil vanligvis ikke kunne fly denne ruten om bord på et «widebody»-fly to midtganger. Det er man om bord på et Dreamliner, som vanligvis kun brukes på langdistanseflyvninger.

– Hvert sete om bord på Dreamliner, uavhengig av billettklasse, har sitt eget underholdningssystem om bord. Her kan du se filmer og serier som vanlig når du drikker champagnen på business class. Reisende på business class har den store fordelen av å ha et sete som kan gjøres om til en helt flat seng. Det finnes knapt en mer avslappet måte å fly på i Europa, mener Rønning.

Trenger pass

Ethiopian er, i likhet med SAS, medlem av flyalliansen Star Alliacne. Det betyr at man kan både opptjene og bruke SAS-poeng når man flyr med Afrikas største selskap.

Det spesielle med denne ruten at de som benytter den må huske pass, selv om man bare skal til Stockholm eller tur/retur.

Det har sammenheng med at flyvingen går utenom Schengen. Da må man ha vise pass ved utreise fra Norge. Siden flyet kommer fra utenfor grensesamarbeidet også på retur, gjelder passregelen ved innreise til Norge også.

Her er noen muligheter

De som reiser på økonomiklasse fra Oslo til Stockholm må betale rundt 600 kroner én vei, mens de som vil ha en business-opplevelse må ut med rundt 3 000 kroner.

Den som ønsker seg en eksotisk flyopplevelse, uten å måtte reise til et annet kontinent, har bl.a. disse mulighetene:

  • Fra Larnaca på Kypros til Athen kan man fly med Gulf Air.
  • Fra Oslo til Stockholm med Ethiopian Airlines.
  • Fra Genéve til Manchester også med Ethiopian Airlines.
  • Fra Malta til Larnaca på Kypros med Emirates.
  • Fra Milano til Barcelona med Singapore Airlines.