10 000 venter på erstatning etter charter-konkursen

Charterselskapet Detur er historie, og nå venter tusener på erstatning etter konkursen i oktober. Foto: Shutterstock

Listen av krav etter konkursen i charterselskapet Detur har nå vokst seg til 10 000. Mange nordmenn er i køen.

De norske kundene, som fikk sine feriereiser avlyst eller avsluttet før tiden på grunn av konkursen, må rette sine krav til det svenske Kammarkollegiet. Dette fordi Detur ikke var medlem av det norske Reisegarantifondet.

Det er SVT som nå melder at antall krav har kommet opp i 10 000. Kundene blir forberedt på at det ennå kan ta flere måneder før pengene de har til gode, blir utbetalt.

Nordmenn i kø

Da flysmart24 var i kontakt med Kammarkollegiet ikke lenge etter konkursen i midten av oktober, hadde man bare fått en håndfull krav fra norske kunder.

– Kravene fra de norske kundene vil bli behandlet på lik linje med kravene fra svenske og danske kunder, sa presseansvarlig Mattias Axelsson i Kammarkollegiet til flysmart24 etter at konkursen var et faktum og kravene mot selskapet begynte å strømme inn.

Retter krav annet sted

Mange av de norske kundene som fikk sine reiser innstilt har nok derfor valgt den andre muligheten. Det er å rette sine krav mot kredittkortselskapet de hadde betalt sine reiser gjennom.

En pasus i avtalen med kortutsteder gir dem mulighet til å kunne få pengene tilbake for en vare som de har betalt med kortet sitt, men som ikke har blitt levert.

I dette tilfellet dreier det seg om en betalt reise som ikke blir levert, og da slår denne avtalen inn.

Tyrkia og Hellas

Detur var en turoperatør som spesialiserte seg på å selge reiser til destinasjoner i Tyrkia og Hellas.

Selskapet hadde et stort utvalg av såkalt all inclusive-reiser. Det betyr at både fly, hotell og mat inngikk i billettprisen.