Reise-hjelperen er blitt en slager for 250 000 nordmenn

Reiseappen Reiseklar gir de som laster den ned informasjon hvis det skulle inntreffe hendelser i det landet man befinner seg i. Her fra Malaga. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den dukket opp under pandemien, men har etter hvert blitt litt av en slager blant nordmenn på reisefot. Utenriksdepartementet laget appen Reiseklar.

Den gjør at nordmenn har all relevant informasjon om de fleste land i verden oppdatert, ferdig pakket og lett tilgjengelig på innerlommen. Nå har 250 000 nordmenn tatt den i bruk.

– Reiseklar er i konstant utvikling. Vi håper at den til slutt finnes i ryggmargsrefleksen til alle nordmenn som skal, eller som er på reise, sier kommunikasjonsmedarbeider Christian Fr. Birkely i Utenriksdepartementet til flysmart24.

Kan bli varslet

Appen ble lansert på slutten av 2021. Reiseklar er ment å kunne gi nordmenn en enkel og kjapp tilgang til Utenriksdepartementets reiseinformasjon, reiseråd og reiseregistrering.

Hvert enkelt land er ført opp i alfabetisk rekkefølge. Her er det informasjon om innreiseregler, passkrav eller om det er spesielle forhold man bør være oppmerksom på.

En ekstra trygghet er det at de som tar appen i bruk og registrerer at de er ute på reise, vi kunne få varsel om det skjer det noe viktig på stedet man besøker.

Løpende oppdatering

Bakgrunnen for at Reiseklar ble laget var de skiftende og svært ulike reisebestemmelsene som eksisterte under pandemien, der intetanende reisende kunne oppleve at grenser ble stengt over natten på grunn av pandemien.

UD så da at det var behov for å kunne gi løpende oppdatering og informasjon om endringer i reisereglene. Slik ble Reiseklar til og med den ble nyttig og etterspurt informasjon enda lettere tilgjengelig for de som planla eller var på reise i utlandet.

Anbefaler

Birkely sier at mange nordmenn har lastet ned appen, og der også kan registrere seg når de reiser til utlandet – slik UD råder alle nordmenn til å gjøre:

– Grovt satt opp er det rundt 250.000 som har lastet ned og benyttet appen siden lanseringen 2021. Borgerne har ikke overrasket på hvilke land de søker etter. Det er kort og godt de landene som vi vet besøkes mest, sier han.

De mest populære landene

Det betyr land som Storbritannia, Spania, Hellas, Italia, Frankrike og USA. Dette finner du i appen:

  • Reiseinformasjon: Informasjon om sikkerhetssituasjon, innreise og andre relevante opplysninger for nær 200 land.
  • Reiseråd: Om UD har utstedt reiseråd for et land eller område vil dette være synlig i appen.
  • Reiseregistrering: Du kan velge å registrere reisen din slik at UD kan komme i kontakt med deg og sende deg nyttig og praktisk informasjon dersom det oppstår en krisesituasjon der du befinner deg.
  • Varslinger i appen: Om du aktiverer varslinger og stedtjenester, vil Reiseklar sende deg varsler, for eksempel når det skjer eventuelle hendelser i det landet du befinner deg i.
  • Annen nyttig informasjon: Informasjon som er nyttig å vite når du er på reise, for eksempel hva du må gjøre om du mister passet eller har behov for veiledning og hjelp.