Ny kåring: SAS blant de sikreste flyselskap i verden

Nok en gang plasserer SAS seg helt i øvre sjikte av verdens flyselskap når det gjelder sikkerhet. Ny kåring oppmuntrer SAS. Foto: Foto. Stein Olsen/Flickr: Stein380

For flyselskap er sikkerheten alltid første prioritet. Å skape trygghet for passasjerene er noe de jobber hardt med, samtidig som også myndighetene kontrollerer nøye at de faktisk følger alle regler og pålegg.

Nå har nettstedet for flysikkerhet, Airline Ratings, produsert en oversikt over de sikreste flyselskap i verden for 2023.

Her kommer det nasjonale selskapet i Australia, Qantas, aller best ut, og gjenerobrer topp-plasseringen.

Som eneste skandinaviske selskap er SAS med på listen over de 20 sikreste selskapene, av 385 selskap som har blitt vurdert i årets kåring.

Sikkerhet viktigst

I SAS er pressesjef Tonje Sund svært fornøyd med at SAS holder seg helt i toppsjiktet når det gjelder sikkerheten:

– Å fly er en av verdens sikreste transportmåtene i verden – om ikke den sikreste. Samtidig er det er alltid hyggelig å få bekreftet det arbeidet vi gjør hver dag for å ivareta sikkerheten til alle som flyr med oss. Det er vår høyeste prioritet, sier Sund til flysmart24.

Airline Ratings har rangert de 20 beste selskapene ved å se på ulykker de siste fem årene, sikkerhetshendelser de siste to årene, alderen på selskapenes flyflåte og deres pilotopplæring – bl.a.

Evnen til å håndtere

Her er det SAS havner på en 13. plass. Det er riktig nok ned fra en 6. plass i fjor, men tilbake på nivået fra 2021. Qantas, som vinner i år, lå likeledes på en sjetteplass fjor.

Sjefen for Airline Ratings, Geoffrey Thomas, sier at det ikke er rent sjelden at det oppstår hendelser i et flyselskap som på en eller annen måte kan knyttes til sikkerheten, og at nettstedet bare ser på de alvorligste hendelsene.

– Alle flyselskaper har hendelser, hver dag. Mange er problemer med fly- eller motorproduksjon, ikke flyselskapets operasjonelle problemer. Og det er måten flybesetningen håndterer hendelser på som skiller et godt flyselskap fra et usikkert. Bare å se på alle hendelsene samlet vil derfor være veldig misvisende. De selskapene som utgjør vår topp 20 er alltid i forkant av sikkerhetsutviklingen, sier Thomas.

Her er de 20 beste

Den totale rangeringen ser slik ut:

  • 1. Qantas, Australia. 2. Air New Zealand, New Zealand. 3. Etihad Airways, Abu Dhabi. 4. Qatar Airways, Qatar. 5. Singapore Airlines, Singapore. 6. TAP Air Portugal, Portugal. 7. Emirates, Dubai. 8. Alaska Airlines, USA. 9. EVA Air, Taiwan. 10. Virgin Australia/Atlantic, Australia/Storbritannia.
  • 11. Cathay Pacific Airways, Hongkong. 12. Hawaiian Airlines, USA. 13. SAS, Sverige/Danmark. 14. United Airlines, USA. 15. Lufthansa/Swiss Group, Tyskland. 16. Finnair, Finland. 17. British Airways, Storbritannia. 18. KLM, Nederland. 19. American Airlines, USA. 20. Delta Air Lines, USA. Kilde: Airline Ratings

SAS: Nye fly

I SAS sier Tonje Sund at det for sikkerhetens del er flere forhold som spiller inn:

– Kombinasjonen dyktige ansatte i alle ledd, grundig opplæring og trening, samt omfattende systemer, tydelige prioriteringer og rutiner er helt avgjørende. Alder på flyflåten er et av kriteriene i kåringen, og SAS er stolt over å ha en av Europas mest moderne flåter. SAS skal være med og drive arbeidet mot en bærekraftig luftfart og har tross krevende tider i luftfarten de siste årene fortsatt å fase inn nye, drivstoffeffektive fly. Eksempelvis det seneste tilskuddet Airbus A321 Long Range, som er et litt mindre langdistansefly. Flyet skal betjene de regionale markedene, noe som betyr at reisende får tilgang til flere interkontinentale ruter med færre mellomlandinger, og kortere reisetider til og fra Skandinavia, sier hun.