Bekymret over langvarig sommer-varme i vinter

Vedvarende varmt vær på mange reisemål i Middelhavet denne vinteren bekymrer nå forskerne. Illustrasjonsfoto: Knut-Erik Mikalsen

I desember og i begynnelsen av januar er temperaturene så høye at grekerne har kunnet tillate seg et bad i havet både julaften og ved nyttårsfeiringen. Det bekymrer greske forskere.

– Vi har mistet en tredjedel av vinteren, sier de ifølge avisen Keep talking greek. De er ikke i tvil om at det er klimaendringene som ligger bak.

De vedvarende høy temperaturene sammenfaller også med det andre populære feriedestinasjoner i Middelhavet har opplevd så langt i vinter.

Varer og varer

I Hellas kunne besøkende turister og fastboende ønske 2023 vedkommen med en forfriskende svømmetur. I Chania på Kreta stoppet graderstokken på nesten 20 på nyttårsaftenen. Etter at saken ble publisert på flysmart24 tirsdag morgen har lesere henvendt seg til oss med opplysning om at de faktisk målte 23 grader denne dagen.

Nå er det ikke høye temperaturer i seg selv som vekker størst bekymring. Det er nemlig ikke uvanlig at land, spesielt i den indre del av Middelhavet, kan ha god norsk sommertemperatur til jul.

Det er varigheten av de høye temperaturene som bekymrer forskerne:

Forstyrret

– I 2010 hadde vi en maksimumstemperatur på 30 grader nord på Kreta. Det var den høyeste som noen gang er sett første nyttårsdag, men det var kortvarig. Men her fortsetter vi dette mønsteret i mer enn 30 dager, og det er det bekymringsfulle, sier forskningsdirektør Christos Zerefos ved National Observatory of Athens.

Han mener at de langvarige høye temperaturene er et uttrykk for at klimasystemet på planeten er forstyrret.

Heteste året noen gang

Ved siden av Hellas har også meteorologene på Balearene, der bl.a. Mallorca ligget, før sommeren varslet om en varm sesong, slik flysmart24 har skrevet om. I god tid før jul kom det varsel om at øyene også gikk mot en varm vinter.

Øygruppen har operert med temperaturer på opp mot 21 grader. Aemet – spanjolenes svar på Meteorologisk Institutt – ventes å legge frem en bekreftelse på at 2022 vil ende som det varmeste året som er målt på Balearene.

På alle øyene har høsten vært ekstremt varm. Det har vært målt gjennomsnittstemperaturer på 22,8 grader i Formentera, 21 grader på Ibiza, 20,8 grader på Menorca og 20,4 på Mallorca.