Flyekspert: Billige billetter – bortsett fra i tre perioder

Billettprisene vil være lave gjennom 2023, tror flyekspert. Han unntar tre perioder. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den erfarne luftfartseksperten tror det vil bli massevis av billige flybilletter i markedet i år fordi folks reiselyst vil bli stagget. Unntaket er tre perioder der prisene vil forbli høy, også i år.

Det er danske Jacob Pedersen, SAS-ekspert og analysesjef i Danmarks nest største bank, som har laget en analyse som ser inn i det året som akkurat har startet.

Han er klar på at etterspørselen etter flyreiser vil avta, fordi folks private økonomi blir stadig mer presset som følge av det kraftig økte prisnivået generelt. Alt har blitt dyrere – både lån, energi og dagligvarer.

Unntar tre perioder

Flyselskapene har satt opp sine flyprogram. Når etterspørselen synker må de igjen hente frem det gamle knepet, pris, som lokkemiddel – i håp om å kunne få folk om bord i flyene igjen.

LES OGSÅ: Advarer nordmenn mot nettsteder for USA-innreise

Han unntar tre viktige perioder, der folk ikke kan regne med et prisene vil golde seg lave.

Det gjelder de tre høysesongmånedene i vinterferien, påskeferien og sommerferien.

I denne tiden vil prisnivået kunne holde seg høyt fordi mange vil prioritere økonomien sin slik at de vil kunne reise på disse tidspunktene.

Færre storbyturer

Det er folks reiseaktivitet utenfor høysesongen som vil bli prioritert ned, tror han. Det betyr færre storbyturer til Europa, og færre spontane svippturer til Middelhavet.

Pedersens analyse sammenfaller med det mange norske økonomer også har sagt. Den renteøkningen som vi har hatt til nå, har ennå ikke slått fullt inn på folks låneutgifter.

LES OGSÅ: Nektet å gi fra seg flysetet til familie – får ros

For mange boliglånskunder er det først nå de kraftige rentehevingene virkelig begynner å bite.

Det skjer nå etter nyttår, og gjør at mange må legge om forbruket og kutte det som oppfattes som unødvendige utgifter.

Flere seter i markedet?

Reiser er en slik utgift, og det å kutte her har også en umiddelbar effekt på folks økonomi. Besparelsen kommer straks.

Pedersen mener at det som kan motvirke høye priser i toppsesongene er hvis flyselskapene skulle pøse inn mange nye seter i markedet.

– Hovedoppgaven til flyselskapene for ikke å starte en europeisk billettpriskrig på nytt, vil være å holde kapasiteten under kontroll slik at det ikke blir for mange ledige flyseter, skriver analytikeren.