Advarer nordmenn mot nettsteder for USA-innreise

Det er viktig å ha papirene i orden for den som skal inn i USA. En ESTA-godkjenning er et absolutt krav, for den som ikke har et gyldig visum. Foto: Shutterstock

Den amerikanske ambassaden i Oslo rykker nå ut og advarer mot de mange nettsidene som utgir seg for å hjelpe nordmenn til å skaffe seg innreisedokument til USA.

De har ikke annen funksjon enn å lure folk og påføre dem helt unødvendige utgifter.

Det gjelder firmaer som tilbyr seg å hjelpe folk med å skaffe seg ESTA-godkjennelse, som alle som skal på fly til reisemål i USA må fremvise ved innsjekk.

Grensevakter reagerer

– Det er mange nettsteder og svindel-e-poster som forsøker å villede internasjonale reisende og publikum til å tro at de er offisielle nettsteder for amerikanske myndigheter, heter det i en uttalelse som flysmart24 har fått fra USAs Oslo-ambassade.

Ambassaden opplyser at amerikanske grensevakter har oppdaget et økende antall tilfeller der folk har blitt lurt til å bruke de tredjepart-nettsider, i den tro at de har hatt å gjøre med offisielle nettsider fra USAs myndigheter, Department of Homeland Security (DHS).

Nå anmoder ambassaden folk om å forsikre seg om at de kun bruker de offisielle sidene for ESTA-søknad.

Helt like originalen

Der skal man, når hele søkeprosessen er over, betale en beskjeden avgift.

Dette i motsetning til «lure-sidene» der folk blir avkrevd opptil en tusenlapp i gebyr for en hjelp de ikke trenger.

Det som er vanskelig for å unngå de falske «offisielle» sidene er at de i sin grafisk utforming er veldig lik sine originaler.

For de som ikke kjenner prosessen, kan det derfor være vanskelig å se forskjell. Det oppdager man først når prosessen er ferdig og man skal betale for tjenesten.

Alle må ha ESTA

Da er det ikke en sum på 21 amerikanske dollar som dukker opp, som er den prisen et ESTA-dokument koster. Det er rundt 200 norske kroner.

Da dukker det gjerne opp en pris som er mange ganger så høy.

Smart nok har viser kopi-sidene ikke den totale summen før kredittkortet er belastet, og kvitteringen kommer opp. Da er det for sent. Da er gebyret plusset på, og summen mye høyere.

En godkjent ESTA (Electronic System for Travel Authorization) og gyldig pass er en betingelse for å slippe om bord på fly og der endelig reisemål er et sted i USA. Med disse papirene i orden kan man oppholde seg i USA i 90 dager.

Den offisielle siden

Alle, og uansett alder, må ha en slik godkjenning.

Det er også greit å vite at man også må ha ESTA hvis man bare skal mellomlande i USA, og man er på vei til annet kontinent.

Her er adressen til den originale ESTA-siden: Official ESTA Application Website, U.S. Customs and Border Protection (dhs.gov)

Her vil du også kunne sjekke om ESTA-statusen din fortsatt gjelder hvis du har vært i USA før og har fylt ut ESTA-informasjonen. Har du betalt før, gjelder det i to år etter kjøp.