«Nå venter vi bare på at nordmennene skal komme»

Nordjylland er det klart mest populære ferieområdet for nordmenn i Danmark. Nå håper området på at flere nordmenn skal komme på besøk i sommer. Her fra Skagen. Foto: Shutterstock

Strømmen av turister fra Norge til utlandet går slett ikke bare til Sør-Europa i sommer. De aller fleste setter kursen mot Danmark og Sverige.

Nykøbing Mors (flysmart24):

Nabolandene har alltid vært de mest populære feriedestinasjoner. Det har ikke berodd på tilfeldigheter.

De har vært nære, billige og med et godt ferietilbud for alle aldersgrupper.

I Danmark har spesielt Jylland vært populært for nordmenn. Lett å nå med både bil, ferge og fly. Tre store flyplasser har gode forbindelser med Norge – Billund, Aalborg og Århus.

Så har det skjedd noe med nordmenns interesse for Danmark:

Elendig vekslingskurs

Antall norske turister sviktet de senere årene. Først på grunn av pandemien, men senere også på grunn av en elendig vekslingskurs mellom norske og danske kroner.

Nå håper dansk turistindustri intenst på at nordmennene skal komme tilbake i større antall i år.

– Dere nordmenn er så populære gjester. Dere benytter dere av svært mange av våre aktivitetstilbud og bruker mye penger når dere er på ferie, sier turistsjef Bente Kristensen i Morsø kommune på Nord-Jylland til flysmart24.

Nordmenn gode gjester

Den samme holdningen har Peter Krusborg, som er sjef for den danske Visit Vestkysten:

Artikkelen fortsetter under bildet

Nykøping Mors er den største byen i Morsø kommune. Her starter sommersesongen i mai, men tar av for alvor i juni. Foto: Knut-Erik Mikalsen

– Vi fortsetter kampen for å tiltrekke flere norske gjester til området vårt. Dels fordi vi har et helt spesielt kulturelt bånd til nordmenn. Dels også fordi nordmenn fortsatt liker å kose seg på ferie. Det gjør dere til veldig gode gjester på våre restauranter, museer, attraksjoner og i butikkene, sier Krusborg.

Han sier at turistnæringen er forberedt på at den svekkede norske kronen fortsatt vil sette sitt preg på reiselysten til Danmark:

«Hyggelig å være norsk i Danmark»

– Vi håper likevel at svært mange nordmenn finner veien til oss i år. Og så skal vi sammen med Visit Denmark i Norge gjøre alt vi kan for å overbevise nordmennene om at det til tross for de dyrere prisene fortsatt er hyggelig å være norsk i Danmark, sier Krusborg til flysmart24.

Kristensen i Mors sier hun er svært spent foran årets sommersesong. Den starter forsiktig i mai, og tar seg skikkelig opp fra juni og varer til godt ut i oktober.

Artikkelen fortsetter under bildet

Nordjylland er det klart mest populære ferieområdet for nordmenn i Danmark. Nå håper turistsjef Bente Kristensen i Morsø på at flere nordmenn skal komme på besøk i sommer. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Øya Mors slåss med flere store turiststeder som Skagen, Blokhus og Løkken om norske og andre turister. Men Kristensen trekker frem fordelene som kommunen og øyas største by, Nykøbing Mors, har å by på:

God plass, slappe av

– Vi er nok det roligste av disse stedene, der folk kan slappe mer av. Vi har masse plass der folk kan stresse ned i en verden som akkurat nå gjør mange urolige, sier hun.

Derfor er besøksstatistikken preget av at det er mange voksne gjester og barnefamilier med små barn, som oppsøker dette typiske danske lokalsamfunnet på den største øya i Limfjorden.

Mors har en rekke arrangementer og severdigheter som varer hele sommeren. Det starter med en berømt skalldyrfestival i første uken av juni, som normalt trekker rundt 15 000 – 18 000 besøkende.

– Siden går det slag i slag med andre arrangementer og konserter gjennom hele sommeren og tidlig høst, i tillegg til de faste aktivitetstilbudene og severdighetene vi har, sier Kristensen.

Mange tilbud

Hun trekker frem blant annet Jesperhus Blomsterpark med sin temapark og lekeland, kveldsseilaser på Limfjorden, besøke Dansk Skalldyrsenter, delta på hesteridning, besøke vingården eller delta på de utallige sykkel-turene som tilbys.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jylland har god flyforbindelse med Norge, med tre større flyplasser – Billund, Århus og her Aalborg. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Dessuten har øya flere ulike museer:

– Vi har til og med et eget traktor-museum, med alle typer traktorer utstilt. Dette museet ser vi at mange av dere nordmenn er interessert i, sier Kristensen.

Sesongen avsluttes i oktober, slik den begynte i juni, med en egen østers- og muslingfestival.

«Nordmenn har vært savnet»

Thea Damli er pressekontakt for Visit Danmark i Norge, og sier at nordmenn tradisjonelt har vært den største gruppen utenlandske turister i Danmark, bare overgått av tyskerne som i antall er i en klasse for seg.

Den største destinasjonen for oss nordmenn er Nordjylland. Deretter kommer København og etter det kommer Århus-regionen.  

– Nordmenn har vært veldig savnet i Danmark de seneste årene, og destinasjonene i Danmark prioriterer å få nordmenn tilbake. Norske turister bidrar sterkt til det danske næringslivet. Derfor ser vi en sterk satsning fra Danske destinasjoner for å få nordmennene tilbake. Vi tror at nordmenn vil lande i den nye økonomiske situasjonen, noe vi allerede opplever at vi gjør til en viss grad. Så håper vi jo selvfølgelig at valutaen vil styrke seg noe i årene fremover, sier Damli til flysmart24.