SAS og Oslo Lufthavn i punktlighetstoppen i Europa

ET SAS-fly får seg en dusj med avisingsvæske før avgang fra Oslo Lufthavn. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Oslo Lufthavn kan juble over å være den mest punktlige flyplass på avganger i Europa det siste året. Samtidig kan SAS feire at det også er i den europeiske punktlighetstoppen.

Dette viser fersk statistikk fra Eurocontrol, som er Europas fellesorgan for flykontroll.

Selskapet registrerer all trafikk i Europa, og fører også oversikt over hvilke flyplasser og flyselskap som har den beste punktligheten. Det vil si at ankomster eller avganger ikke er mer enn 15 minutter forsinket i forhold til ruteplanen, slik luftfarten definerer det «å være i rute.»

De mest punktlige flyselskap

Blant de selskapene med mest trafikk er det bare det spanske lavprisselskapet Vueling som slår SAS på punktlighet, og topper 2022-statitikken. Etter SAS på andreplass følger nederlandske KLM, Ryanair og Turkish Airlines.

På femteplass kommer britiske EasyJet, mens Norwegian ikke fins på listen over de 10 mest punktlige, beregnet etter trafikk og punktlighet på avgang. Også når man ser på ankomst-punktlighet er SAS helt i toppsjiktet i Europa.

På flyplass-siden er det Oslo Lufthavn som troner på punktlighets-toppen, og er er det rangert etter punktlighet på avgang.

Danker ut København

På andreplass følger Spanias største flyplass, Madrid Barajas, og på tredjeplass flyplassen i Wien.

På sjetteplass følger København Lufthavn Kastrup, mens Sveriges hovedflyplass på Arlanda ikke fins på listen over de 20 med best punktlighet.

På Oslo Lufthavn er man svært glad over topp-plasseringen:

–  Dette er veldig hyggelig! Fjoråret var et turbulent år for luftfarten i Europa og mange slet tidvis tungt. Da er det godt å se at det harde arbeidet til tusenvis av ansatte på Oslo lufthavn, som er Norges hovedflyplass, har gitt uttelling, sier lufthavndirektør på Oslo lufthavn, Stine Ramstad Westby i en uttalelse.