Tar i bruk folkeregisteret for å avsløre taxfree-juks

Det blir ikke enkelt å bløffe tollerne etter at de nye taxfree-reglene nå har kommet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Fra nyttår har det norske taxfree-reglementet blitt endret, og for nordmenn betyr det at en del av kvoten har blitt halvert. Utlendinger, derimot, kan ta med seg dobbelt så mye.

Det skjer etter at regjeringen har endret tobakks-kvotene. Mens utlendinger fortsatt kan ta med seg den vanlige kvoten på bl.a. 200 sigaretter og 250 gram snus og tobakk, må nordmenn klare seg med halvparten.

Det har skapt store problemer for både taxfree-selskap og flyselskap siden ingen produsenter lager kartonger med slike kvanta, men i resten av verden selger de vanlige kartongene a 10 esker sigaretter.

Blir sjekket opp

De nordmenn som bor fast i utlandet, skal derimot kunne ta med seg opprinnelig kvote.

Men her blir det liten sjanse til å lure tollerne med å påstå at man bor utenfor Norge.

LES OGSÅ: Flyekspert: Billige billetter – bortsett fra i tre perioder

For de har et redskap som de mener skal avklare hvor stor kvote nordmenn skal kunne ta med inn i landet.

– Den reisendes statsborgerskap er ikke relevant for vurderingen av den enkeltes kvote. Spørsmålet er om man bor i Norge. Tolletaten baserer seg på folkeregisteret i denne vurderingen. Det er derfor ikke nødvendig for den enkelte reisende selv å dokumentere hvilken kvote man er omfattet av, heter det i en redegjørelse fra Tolletaten som senior kommunikasjonsrådgiver Thore Simenstad i Tolletaten har sendt flysmart24.

Det bestemmer kvoten

Han forklarer at regelverket og praksis er slik at reisende som ifølge folkeregisteret er bosatt i Norge, ikke er turister etter konvensjonen ved innreise til Norge:

LES OGSÅ: All inclusive: – Et mareritt med sultne og syke barn

– En person som er bosatt i Norge har ordinær tobakkskvote, eksempelvis 100 sigaretter eller 125 gram snus, for avgiftsfri innførsel i forbindelse med ankomsten til Norge. Turister etter konvensjonen har en utvidet kvote, eksempelvis 200 sigaretter eller 250 gram snus. Det praktiske kriteriet er om den reisende er registrert som bosatt i norsk kommune ifølge folkeregisteret. Dersom en person er registrert bosatt i Norge kan vedkommende avgiftsfritt bringe med seg den ordinære tobakkskvoten som, nå altså er eksempelvis 100 sigaretter eller 125 gram snus ved ankomst til Norge, heter det i redegjørelsen.

Fast eiendom uten betydning

Ved kontroll kan tollerne sjekke den reisendes status ved å slå opp i folkeregisteret.

LES OGSÅ: Økte flyavgifter og halvert taxfree-kvote for nordmenn

– Det kan gjøres oppslag og se hvorvidt den reisende er registret som bosatt i Norge. Det er ikke andre momenter som har betydning for vurdering av kvoten, for eksempel har det ingen betydning om den reisende har fast eiendom i utlandet. Det som er relevant etter konvensjonen, vareførselsforskriften og folkeregisterloven er om den reisende er registret bosatt i Norge. Dersom den reisende mener registrerte opplysninger er feil, må vedkommende kontakte Skatteetaten som er registermyndighet, heter det videre i redegjørelsen.

Vil ikke avsløre

Når flysmart24 spør om Tolletaten vil prioritere å avdekke brudd på de nye taxfree-bestemmelsene, svarer etaten at den ikke vil avsløre noe om innsatsen sin på de ulike områdene:

– Tolletaten forholder seg til gjeldende kvoteregler for innførsel av blant annet tobakksvarer. Etaten uttaler seg prinsipielt ikke om etatens kontrollprioriteringer.

LES OGSÅ: Nektet å gi fra seg flysetet til familie – får ros

På etatens nettsider står det også informasjon om at tobbakkskvoten for turister og nordmenn som bor i utlandet, ikke omfatter kjøp på taxfree utsalg.

Utvidet kvote

Det betyr at de som gjør krav på «gammel kvote» på f. eks. 200 sigaretter, må kjøpe dette før de lander i Norge.

Etter landing er det ny, halv norsk kvote som gjelder – uansett om man bor i Norge eller bare er på besøk.

Dette forklarer Tolletaten slik:

– Tobakkskvoten for turister omfatter ikke kjøp på taxfreeutsalg når du ankommer norske flyplasser. Her gjelder kun den ordinære kvoten på 100 sigaretter eller 125 gram snus eller røyketobakk for alle reisende. Dette betyr at den reisende kan kjøpe utvidet kvote i utenlandske forretninger eller flyplasser og bringe med til Norge. Husk at tobakksvarer over kvotene må fortolles ved ankomsten til Norge, enten via kvoteapp eller at du velger rød tollsone og betaler avgiftene i tollekspedisjonen, svarer etaten.

Gammel avtale

Årsaken til at det har oppstått ulike kvoter for nordmenn og utlendinger er en tollavtale – en konvensjon – fra 1954, som flysmart24 har omtalt tidligere.

LES OGSÅ: Reisende som lager bråk om bord svartelistes i fem år

Den pålegger avtalepartene å åpne for toll- og avgiftsfri innførsel av blant annet 200 sigaretter eller 250 gr. andre tobakksvarer.

Den kan ikke norske myndigheter se bort fra. Derfor kan turister spasere inn i landet med full kvote, mens myndighetene kan bestemme at nordmenn må klare seg med halvparten.

PS: Kvoten for utreise er det ankomstlandet som bestemmer. Her gjelder fortsatt kvoten på 200 sigaretter og 250 gr. tobakk.