Økte flyavgifter og halvert taxfree-kvote for nordmenn

Fra søndag er det redusert taxfree-kvote for nordmenn som kommer hjem fra utlandet. Nye bestemmelser skaper trøbbel for taxfree-selskapene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Gjør deg klar for nye lover fra nyttår. Da inntrer det en del endringer for folk på reise med fly. Vi vil se at passasjeravgiften for å reise ut av Europa øker med 45 prosent etter årsskiftet.

For nordmenn som har vært på tur i utlandet blir det dessuten halvert kvote i taxfree-butikken på hjemturen.

Disse endringene kommer som følge av endringer regjeringen har besluttet, og som settes i verk fra 1. januar.

Taper millioner

Den endringen som vil omfatt flest reisende er økningen av passasjeravgiften som alle reisende må betale for å reise med fly til reisemål ut av Europa.

For de lange reisene ble satsen økt fra 214 kroner til 320 kroner, og dette kom som en følge av budsjettenigheten regjeringen fikk i stand med SV ikke lenge før jul.

Det betyr at alle som reiser f. eks. til USA eller Thailand må ut med økt avgift. Det gjelder imidlertid også de som skal til Tyrkia, som også omfattes av de nye reglene.

Økte billettpriser

Bransjeorganisasjonen NHO Luftfart har her i flysmart24 gjort det klart at dette beløpet blir det passasjerene som må betale i form av dyrere flybilletter ut av Europa.

– Dette er en avgift uten reell miljøeffekt, men som vil gi dyrere flyreiser, sa adm. dir. i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe til flysmart24 da vi kunne fortelle om avgiftsøkningen.

Regjeringen skal ifølge avtaledokumentet med SV på denne måten få inn 140 millioner kroner mer i flyavgifter, for å dekke kostnader i andre deler av budsjettet.

Bare nordmenn får kutt

De nye taxfree-reglene vil også bli merkbar. Avinor har regnet ut at den halverte kvoten vil koste konsernet 270 millioner kroner i tapte inntekter.

For de som reiser hjem fra utlandet og som vanligvis kjøper med seg sigaretter, snus eller andre tobakksvarer, blir det betydelige endringer etter nyttår.

Som trolig det eneste land i Europa vil kvoten for tollfri innførsel av tobakk bli halvert. Den mest kjente størrelsen er en kartong sigaretter som fra januar ikke lenger kan inneholde 200 sigaretter, men der ny grense blir 100.

Fortsatt gammel kvote

Likeledes vil snuskvoten kuttes fra 250 gram til 125 gram.

Men, endringene gjelder bare for nordmenn.

Utlendinger, eller nordmenn som bor fast i utlandet, kan fortsatt innføre den gamle kvoten. Betingelsen er at tobakken må være kjøpt før man ankommer Norge.

Årsaken til at redusert taxfreekvote ikke gjelder for utlendinger er en tollavtale – en konvensjon – fra 1954.

Den pålegger avtalepartene å åpne for toll- og avgiftsfri innførsel av blant annet 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer. Den kan ikke norske myndigheter se bort fra.

Bryter opp

Travel Retail Norway (TRN) driver det meste av taxfree-handel på flyplasser i Norge, og fikk først like før jul de nye forskriftene som skal regulere de nye kvotene.

En annen komplisende faktor er at det ikke fins kartonger med 100 sigaretter. Derfor må det skje en omfattende jobb med å tilpasse de nye kvotene til nye forpakninger – der standardkartongen skal inneholde 10 esker med sigaretter og ikke 20 som før. Tolletaten har derfor åpnet for at texfree-sigaretter kan selges eskevis frem til sommeren.

Dette takker TRN nei takk til.

De velger å ta jobben med å bryte opp gamle kartonger og pakke dem om til ny lovlig størrelse. Det dreier seg om enorme mengder, rundt 30 paller, slik flysmart24 har skrevet tidligere.

– Vi kommer til å pakke om til «riktig» kvote. Vi tror det bare blir forvirrende for kundene og kaos i kassen, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i TRN til flysmart24.