Bråk i paradis: – Stjeler amerikanerne solstolene våre?

Tyske turister har i flere tiår dominert på Mallorca. Nå føler de posisjonen truet av amerikanerne. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Europas mest populære ferieøy er for alvor i ferd med å endre fokus. Den vil bort fra masseturismen med sol, fyll og uro og over til mer luksuspreget turisme.

Som flysmart24 har skrevet flere ganger har Mallorca bestemt seg for at de vil ha færre turister. De vil ha turister som har mer penger enn mange av de som kommer til øya i dag.

De vil ikke lenger være et feriemål som trekker til seg hoder av billigturister, som de mener ikke etterlater seg verdier for øyas viktige turistindustri.

Strør om seg med penger

Derfor har de satset på et helt nytt marked: godt bemidlede amerikanske turister som de flyr inn fra New York. Det er slike turister Mallorca vil ha og som de ønsker enda flere av:

Amerikanerne bruker massevis av penger, leier eksklusive hotellrom og biler, de strør om seg med penger og tips når de er på restaurant og bar og til hotellenes ansatte.

Tysklands største avis, tobloiden Bild, kan fortelle at tyske turister nå føler sin posisjon som turistgruppe truet. De utgjør i dag 40 prosent av de besøkende, dobbelt så stor andel som nest største utenlandske gruppe – britene.

Stjeler de solsengene våre?

Nå ser de at situasjonen er i ferd med å bli mye verre. Det ser at lokale myndigheter satser store summer på å lokke enda flere amerikanere til Mallorca.

– Stjeler amerikanerne solsengene våre på Mallorca? spør Bild på vegne av de tyske turistene.

Tyskerne frykter at øyas hoteller ikke lenger skal rette sitt produkt inn for først og fremst å tekkes deres spesielle ønsker og behov lenger, men at det er amerikanerne som overtar rollen som den viktigste kundegruppen.

Minner om sin posisjon

Det gjør at tyskerne, som peker på de gjennom flere tiår har lagt grunnlaget for at turistindustrien på øya har kunnet vokse, nå skal bli nedprioritert som gruppe fordi Mallorca nå skal tekkes amerikanere.

Mallorca er den mest populære ferieøya i Europa i sommersesongen, og det er tradisjonelt tyskere og briter som har utgjort den store massen av turister.

Turistflommen har skapt problemer, og mange fastboende vil nå ha slutt på den voldsomme tilstrømmingen hver sommer.

Mer luksus – mindre fest og fyll

Mallorca vil derfor kvitte seg med det mange mener er ren overturisme. De vil satser på færre, men mer betalingsvillige turister. Det er her amerikanerne har blitt sett på som løsningen.

De kom i tusenvis sist sommer, og flysmart24 møtte noen av dem i hovedstaden Palma i vår. De ble forbauset over å bli fortalt at de var så viktige.

Til sommeren blir de enda flere. De skal flys inn fra mange andre amerikanske storbyer enn kun New York, og Mallorcas turistmyndigheter har brukt store summer for å drive PR for øya i USA.

Det er noe den dominerende gruppen tyske turister ikke setter stor pris på, skal vi tro tabloiden Bild.

PS: Mallorca har også et godt grep på nordmenn. – Mallorca er sesongens mest populære destinasjon hos Ving, opplyser Ving-sjefen i Norge, Marie-Anne Zachrisson.