SAS innfører nytt billett-gebyr på kort varsel

Nå blir det slutt på å kunne avbestille og endre bonusbilletter hos SAS uten gebyr. Fra 1. februar innfører selskapet gebyr. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Lojale SAS-kunder får nå en overraskelse i eposten fra selskapet. Nå innfører SAS gebyr for å endre og kansellere billetter som er blitt betalt med bonuspoeng.

Selskapet begrunner dette med at mange bonusbilletter blir kansellert like før avreise, og at dette begrenser tilbudet av billetter som er tilgjengelig for andre.

Slike billetter har vært gebyrfrie inntil nå. Det har i praksis gjort at alle bonusbilletter har vært å betrakte som fullt fleksible billetter som det har vært mulig å kansellere og endre inntil 24 timer før avreise.

Mange avbestillinger

Endringen skjer fra 1. februar.

Beslutningen om endringen må ha skjedd raskt. På informasjonssidene hos SAS står det fremdeles et endringer og ombookinger er gratis inntil 24 timer før avreise.

Meldingen fra SAS kommer samme dag som flysmart24 siterer konsernsjef Anko van der Werff på at selskapet nå skal satse mer på å gjøre bonusordningen bedre for medlemmene.

– Avbestilling og endring av bonusreiser har vært kostnadsfritt, inntil 24 timer før avreise. Det har medført at en stor andel av bonusreisene avbestilles eller endres på kort varsel. Siden utvalget av bonusreiser er begrenset, påvirker dette tilgjengeligheten, skriver selskapet i meldingen til medlemmene.

Dette er gebyrene

Gebyrene innføres for å øke tilgjengeligheten på SAS-bonusreiser, sier SAS’ pressesjef, Tone Sund, til flysmart24.

– Det er gjort en endring for å sikre bedre tilgjengelighet av bonusbilletter, totalt sett. Det er et begrenset antall av disse billettene tilgjengelige for hver flight, og når kansellering skjer tett på avgang – slik vi ser i stor grad nå – så skaper det utfordringer. Så ved å innføre et mindre gebyr, ønsker vi å bedre tilgjengeligheten av disse ettertraktede billettene, sier Sund.  

Prisen for å endre eller avbestille er også klare: Dette er beløpene norske reisende må betale:

  • For innenlandsflyvninger og flyreiser innenfor Europa er gebyret 250 kr. per reisende.
  • For flyreiser til/fra Asia og Nord-Amerika er gebyret 750 kr. per reisende.
  • Gebyret gjelder ikke for spedbarn.

Gamle regler inntil videre

Sitter du med en bestilt bonusreise, eller kjøper før 1. februar, vil de eksisterende reglene gjelde.

Samtidig som gebyrene innføres, melder selskapet at det senker poengprisen på alle enkeltreiser.

Det har til nå kostet noen flere bonuspoeng å reise én vei, enn en tur/retur-reise. Nå blir det samme pris per strekning. Det tilsvarer et kutt på rundt 10 prosent.

PS: SAS presiserer at den vanlige regelen om 24-timers åpent kjøp for bestillinger også gjelder for bonusbilletter.