Dette tilbudet fins ikke på mange andre flyplasser

Joe MacGinn og hunden Daisy får seg en tur innom hundetoalettet på Helsingfors flyplass før de flyr hjem til Dublin. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det å legge ut på flyreise med kjæledyr kan ofte være en strabasiøs og komplisert affære. Nordens tredje største flyplass har funnet en løsning som skal dekke behovet til de tusenvis av kjæledyrene som er underveis.

Helsingfors (flysmart24.no):

På flyplassen Helsingfors-Vanda er det innredet et eget toalett for de små firbente. I praksis er det eieren av hunder og katter som benytter seg av dette tilbudet, som også er midt i blinken for nordmenn som er i transitt til og fra Asia.

– Er helt fantastisk flott løsning. Dette gjør det utrolig enkelt å reise med hunden, sier Joe MacGinn til flysmart24.

Har alltid hunden med

Han er på vei hjem til Dublin sammen med det han spøkefullt omtaler som «min kone», hunden Daisy som han har funnet ut må oppsøke hundetoalettet på flyplassen før de setter seg på flyet.

– Dette er et glimrende tilbud til de mange av oss som reiser med kjæredyr. Dette gjør reisen veldig enkel, sier han.

Han roser flyplassens tilbud til de firbente og mener Finland generelt legger til rette for at kjæredyr skal kunne ha sin naturlige plass i folks hverdagsliv.

– Det er få flyplasser som har et liknende tilbud. I farten kommer jeg bare på at det fins på Schiphol-flyplassen ved Amsterdam. Jeg har som regel «min kone» med meg på alle turer. Daisy har hundepass, så på den måten er reiser mellom landene enkel, sier MacGinn.

Flest ute-tilbud

Flyplasser flest, som eksempelvis Oslo Lufthavn, har egne områder utendørs som eiere av hunder og katter kan benytte før de skal ut på flytur.

Det har også flyplassen i Helsingfors. Men den har i tillegg også et tilbud innendørs, som ligger i samme miljø som tilbudet til damer og herrer.

Det ligger i non-Schengen delen av flyplassen, ikke langt unna gate 51 og er døgnåpent.

Plasseringen gjør at det er først og fremst et tilbud for de som har en lengre interkontinental flyreise foran seg.

Passer for norske reisende

For nordmenn på tur med kjæledyr er tilbudet veltilpasset:

– Passasjerer som reiser fra Norge via Helsinki lufthavn til Asia har tilgang til tjenesten. Avlastningsområdet for kjæledyr ligger i non-Schengen-området. Det er derfor tilgjengelig for alle passasjerer som reiser til en non-Schengen-flyvning og også for passasjerer som kommer til Finland fra et ikke-Schengen-land, forteller kommunikasjonsrådgiver Pinja Kallis i Finavia til flysmart24.

Opplysninger fra lufthavnen fastslår at det reiser rundt 10 000 kjæledyr gjennom Helsingfors-flyplassen hvert år.

Viktig for trivsel

Flyplassens begrunnelse for at den for over to år siden besluttet å bygge et eget hunde- og kattetoalett, er at man mener dette er viktig for å ivareta trivselen under oppholdet både for eier og kjæledyr.

– Vi i Finavia ønsket å gjøre tjenesten tilgjengelig også for transferpassasjerenes kjæledyr, som ikke ville ha mulighet til å gå utenfor terminalen mellom flyvningene. Så er det viktig for reisende å være klar over at dette tilbudet innendørs i non-Schengen-området også er et tilbud til kjæledyrene som ankommer Finland etter å ha reist lange avstander, sier Kallis.

Slik er tilbudet

Når flysmart24 er innom sammen med Kallis, er det rent og pent.

De som har brukt det sist, har ryddet godt etter seg. Det er flyplassens erfaring at kjæledyreiere flest alltid sørger for.

Artikkelen fortsetter under bildet

Slik ser det ut innvending på hunde- og kattetoalettet på Helsingfors flyplass. Pinja Kallis i Finavia kan konstatere at det er rent og pent inne i rommet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Avlastningsområdet er et kunstgressdekket område på et par kvadratmeter bygget på toppen av en hevet plattform.

Eventuelt flytende avfall vil strømme ned i avløpet. Det gressdekkede området er lett å skylle med et håndholdt dusjhode etter bruk.

På begge avlastningsområdene må fast avfall samles i en pose og legges i en søppelbøtte, akkurat som man ville gjort når man går tur med en hund andre steder.

For å opprettholde et godt hygienenivå utfører Finavia regelmessig rengjøring av områdene.