Verdens beste flyselskaper – Europa danket ut

Som passasjer på første klasse på Cathay Pacific Airways har man det ikke direkte vondt. Selskapet er et av 10 med 5 stjerner. Foto: Cathay

Listen over de beste flyselskapene i verden er ikke lang. Den består i dag av bare 10 selskap, som kan markedsføre seg som 5 stjerners flyselskap.

Flyselskapene har, i likhet med hotellene, en stjerne-rangering som forteller hvor gode de er.

Det er det anerkjente ratingselskapet Skytrax som står bak utvelgelsen. Listen for 2023 som ligger ute viser at det for oss europeere er en helt klar virkelighet:

Listen – den heter offisielt World Airline Star Ratings – inneholder ikke et eneste europeisk selskap.

Plukket vekk stjerne

Tyske Lufthansa var på listen inntil i fjor, da forsvant det. Da plukket Skytax ned en av stjernene det tyske selskapet hadde kunnet skilte med å ha i 5 år.

De som nå står igjen, er alle asiatiske og flyselskap fra Midtøsten.

Den gjeldende oversikten ser i dag slik ut:

  • ANA All Nippon Airways, Japan: Landets største flyselskap og har sitt hovedkvarter i Tokyo. Et i samme allianse som SAS, Star Alliance.
  • Asiana Airlines, Sør-Korea: En konkurrerent til Korean Air, men er et mindre selskap. Hovedkvarteret ligger i Soul. Også medlem av Star Alliance.
  • Cathay Pacific Airways, Hongkong: Cathay har sitt hovedkontor i Hongkong. Navnet Cathay er en gammel europeisk betegnelse på Kina. I allianse med bl.a. British Airways.
  • Eva Air, Taiwan: Er Taiwans nest største flyselskap, og har mer enn 40 ruter – bl.a. til Asia, Australia, Europa og Nord-Amerika.
  • Garuda Indonesia, Indonesia: Har sitt hovedkvarter i Jakarta. Selskapet har vært medlem av flyselskapsalliansen Sky Team siden 2014, sammen med bl.a. Air France og KLM.
  • Japan Airlines, Japan: Er Japans tredje største flyselskap. Selskapet har vært medlem av alliansen Oneworld siden 2007, sammen med bl.a. American Airlines.
  • Korean Airlines, Sør-Korea: Korean Air er landets største flyselskap og innen godsfrakt et av verdens største, med bl.a. frakrute til Oslo Lufthavn. Selskapet driver også flyindustri – bl.a. flyvedlikehold og produksjon av flydeler.
  • Qatar Airways, Qatar: Kjent selskap med rute mellom Doha og Oslo, som flys hver dag. Snart øker det til to ganger daglig. Populært blant nordmenn som skal østover.
  • Singapore Airlines, Singapore: Et av verdens mest kjente flyselskap, berømt for sin standard og service. Har rute fra København og Stockholm til Changi-flyplassen i hjemlandet.

Kilde: Skytrax

Den beste rangeringen noe europeisk flyselskap oppnår er 4 stjerner. Denne kategorien er stor, med rundt 50 ulike selskaper.

Norwegian er med

Det er her Lufthansa har havnet igjen etter at Skytrax nedgraderte selskapet.

Men, for de som er opptatt av europeisk luftfart, er det mange kjenninger i denne klassen. Her fins ellers flyselskap som greske Aegean Airlines, spanske Vueling, franske Air France, britiske EasyJet og British Airways, finske Finnair, norske Norwegian og Swiss Air Lines fra Sveits.

SAS er rangert med 3-stjerner sammen med bl.a. Air Baltic, TAP Portugal, Brussels Airlines, Icelandair og Ryanair.

Mange vilkår

Det er absolutt ikke enkelt å bli tatt opp i Skytax’ klasse blant de 10 utvalgte.

Hele produktet – på flyplassen, om bord og etter landing – må passere en kvalitetstest hos det internasjonale ratingselskapet Skytax før det kan bli aktuelt å dele ut noen stjerner.

Produktet må holde høy standard i alle klasser, også for de som reiser på økonomiklasse.

PS: Skytrax skriver på sine nettsider at ikke vurderingen av de enkelte selskap er helt oppdatert for alles vedkommende. Skytra startet oppdateringen fra mai 2022 etter stans under pandemien.