Norges Bank: Klare råd til nordmenn før utenlandsturen

Nordmenn på ferietur i Bulgaria opplever at de ikke får vekslet inn norske sedler til lokal valuta. Foto: Shutterstock

Nordmenn i utlandet opplever at de i flere land ikke lenger får vekslet inn norske sedler i lokal valuta. Nå ber Norges Bank nordmenn om å ta grep før turen.

Mange satser på å ta norske sedler med seg på utenlandsferien for å finansiere oppholdet.

Dette er for tiden ikke den sikreste måten å ordne utenlandsturen på, har mange fått erfare.

Tar ikke kort

I noen land – blant annet i Bulgaria og Thailand, har nordmenn blitt avvist når de har villet veksle til seg lokal valuta med norske kroner.

Reiseselskapet Ving har sendt ut en melding til sine reisende der de advarer sine gjester mot at det ikke lenger er mulig å veksle inn norske kroner i den lokale valutaen lev.

I dette landet er det heller ikke enkelt å bruke kort, i det selskapet skriver at de fleste butikker og restauranter ikke aksepterer at kunder betaler med kort.

Norsk krone i null

I Thailand har en av de mest kjente vekslingskontorene, Superrich, satt innvekslingsverdien av den norske og svenske kronen i null. Det betyr at de ikke tar imot norske kroner for de som ønsker å veksle inn til baht.

Flysmart24 har bedt selskapet om en begrunnelse og forklaring på sin praksis, men Superrich har ennå ikke besvart vår henvendelse.

Artikkelen fortsetter under bildet

Den norske kronen er satt til verdi null hos det kjente vekslingskontoret i Thailand. (Skjermdump)

I tillegg til vekslingsproblemene, opplever nordmenn at verdien av kronen har stupt. Det gjør opphold i Thailand langt dyrere for nordmenn enn før.

Norges Bank opplyser til flysmart24 at banken jobber med å kartlegge situasjonen for den norske kronen i visse utland.

Norges Bank anbefaler

Imens har banken et klart råd til nordmenn som står på farten til å reise på utenlandstur:

– For nordmenn som planlegger en reise til utlandet kan det være fornuftig å veksle før avreise, eller basere seg på andre betalingsmidler enn kontanter under selve reisen, sier presseansvarlig i Norges Bank, Bård Ove Molberg, til flysmart24.

Han bekrefter at det i noen land nå er vanskelig eller umulig å få vekslet inn norske kroner fysisk:

Sluttet å ta imot

– Ja, det stemmer at det i flere land har oppstått problemer med å få vekslet norske sedler. Bakgrunnen er at noen banker i Norge har blitt mer varsomme med å med å kjøpe norske kroner fra utlandet med begrunnelse i hvitvaskingsregelverket. Det har igjen ført til at noen utenlandske banker og vekslingskontorer har sluttet å ta imot norske sedler, sier Molberg.

Banken har også fått opplyst er det også problemer med å få vekslet danske og svenske sedler utenfor Skandinavia.