Nå er det mulig å kjøpe seg forbi pass-køene også

De som reiser via Stansted Airport nord for London kan velge å sikre seg hurtigkø også i passkontrollen. Foto: Shutterstock

Å komme seg hurtig gjennom køene i sikkerhetskontrollen på flyplassene er blitt viktig for mange.

Derfor er de villige til å kjøpe dyrere billetter eller betale vel en hundrings for å kunne benytte hurtigkøene, såkalte fast track. Der går køene normalt mye raskere enn i de vanlige sikkerhetskøene.

Dette har blitt god butikk både for flyselskaper og flyplasser. En god del av summen selskapene tar fra sine passasjerer for denne tjenesten, havner på norske flyplasser i kassen til Avinor.

Utvidet tilbudet

Men, nå fins det et utvidet tilbudet om rask gjennomgang i flyplass-køene. Og nå er det ankommende passasjerer som er målgruppen.

Dette tilbudet gjelder bl.a. på Europas største flyplass for lavprisfly, Stansted Airport nord for London.

Der har flyplassen tilbud om fast track også i passkontrollen.

For 8 britiske pund, eller rundt 110 norske kroner, åpnes slusene der de som har betalt kan oppleve en raskere passkontroll enn normalt.

Få vilkår

Ved ankomst kan derfor de som har sikret seg retten til å bruke fast track, gå i en egen kø som skal bringe dem kjapt gjennom passkontroll-prosessen.

Betingelsen er at man er over 18 år, og har booket fast track-adgangen minst en time før landing.

Alle som har en bekreftet bestilling, vil få en kvittering på epost.

Hele familier kan kjøpe fast track, men antallet på en bestilling er begrenset oppad til ni personer.

Har det travelt

– Tjenesten er ideell for de som ønsker den korteste ventetiden ved passkontroll og sikkerhet. Ideell for forretningsreisende, langhelgs feriegjester og de som reiser uten innsjekket bagasje, skriver flyplassen på sine hjemmesider.

Så er det som vanlig et par nedsider med denne tjenesten.

Du booker fast track for en spesiell dag, og hvis flyet blir kansellert og du for eksempel kommer en dag senere, er fast track-adgangen du har kjøpt ikke lenger tilgjengelig.

Punge ut på nytt

Da må man eventuelt punge ut for en ny passering.

Skulle du kansellere reisen vil du ikke få refundert pengene du har lagt ut for fast track i passkontrollen.

Og, skriver flyplassen, skulle du komme til passkontrollen og finne ut at køen til den vanlige kontrollen er like kort som på fast track, så er bordet fanget.

Heller ikke da er det mulig å få pengene tilbake.