Feriefavoritt: – Vi gleder oss til nordmennene kommer

Nordmenn er velkommen hit, sier turistprofilen i Platanias på Kreta, Petros Marinakis. Deler av Plaranias i bakgrunnen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Turistindustrien en rekke steder i det sørlige Europa står foran storinnrykk av sommerturister. Et av disse stedene er den greske storfavoritten Kreta, som håper på en knallsesong.

Platanias, Kreta (flysmart24.no):

– Ja, vi har store forventninger og tror dette tror jeg kommer til å bli den beste sesongen på svært lenge, sier en av øyas sentrale turistprofiler, Petros Marinakis, til flysmart24.

Han står oppe på en høyde og skuer ut over turistbyen Platanias – bare vel en mil fra Chania by.

Vi er i en av nordmenns absolutte feriefavoritter på denne nordvest-siden av Kreta.

Yre av besøkende

Det er normalt en nokså stille by når det ikke er sesong, med bare 500 – 600 innbyggere i vintermånedene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Stranden i Platanias er 10 km lang, og gir god plass for turistene å boltre seg på. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Men snart – fra midten av juni, i juli og august – kommer innbyggertallet til å mangedobles. Det vil yre av folk på strendene, hotellene, gatene og på restaurantene.

Da skal 12 000 senger fylles.

I turistnæringen forteller flere at de gleder seg til nordmennene kommer:

«Nordmenn liker seg her»

– Vi kjenner dere nordmenn godt, og vi har et produkt som dere liker. Dere har vært her lenge nå. Vi har også dansker, svensker og finner. Men av folk fra Skandinavia er det nok ni av ti nordmenn. Dere ser ut til å elske Platanias, sier Marinakis fornøyd.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bak anonyme fasader fins det mange flotte restauranter. I Platanias fins utesteder med ulik karakter. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn er kjent for å bruke penger, og det gjør at vi er populære gjester mange steder. Kreta er intet unntak.

Folk i bransjen som flysmart24 snakket med under oppholdet på ferieøya for noen dager siden, ville gjerne si positive ting om nordmenn men nødig snakke negativt om gjester fra ander nasjoner.

God oppførsel

– Men nordmennene er nå veldig greie å ha med å gjøre. Dere oppfører dere skikkelig. Dere kan jo også ta dere en skikkelig fest, men det blir sjelden noe bråk av det. I motsetning til andre, forteller drosjesjåføren på vei til Chania flyplass.

Artikkelen fortsetter under bildet

Hoteller av ulik standard i Platanias, men de fleste små og familiedrevne. Dette er fra Platanias Ariston. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Så kan kan ikke dy seg: – Ja, det er noe annet med britene.

Hotellene ligger tett i tett langs den 10 km lange sandstranden i Platanias.

– Det er små familiehoteller, for det meste. Mange 3-stjerners. Noen 5-stjerners fins jo, men det normale er at familier driver små hoteller som ikke har så mange rom, sier Marinakis.

I den gamle bydelen

Han tar med flysmart24 inn i den gamle delen av byen, litt opp i høyden fra hovedgaten.

Bare noen minutter å gå, men inne på Cosmos restaurant får vi en utrolig flott utsikt over byen.

– Her i byen får du det meste. Stabilt klima, bra hoteller, flott strand, et rolig sted med gode restauranter der det stort sett serveres kortreist mat. De fleste produktene som serveres på restaurantene er fra produsenter like ved byen. De produserer kvalitet, mener Marinakis.

Vil ikke bli forstyrret

Selv driver han er av de bedre hotellene i byen, Platanias Ariston, som har tett samarbeid med reiseselskapet Apollo.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kafeer og restauranter vrimler det av i Platanias-området. Dette er restauranten til Botanical Park & Gardens, litt utenfor byen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

– Derfor har vi mange nordmenn, svensker og dansker blant gjestene, sier han og ber oss være diskret med fotoapparatet når vi er inne på hotellområdet.

Rundt svømmebassenget ligger det besøkende som ikke liker å bli forstyrret.

Ser en endring

I byens turistnæring er det mange som håper at sesongen skal bli god. Månedene som ligger foran dem vil bli den første hele sesongen etter pandemien uten noen form for smitterestriksjoner.

Artikkelen fortsetter under bildet

Når kvelden senker seg over Platanias trekker folk ut på restaurantene. De fins over alt. Her fra den gamle delen av byen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

– Alle smittetiltak er borte. Heldigvis, sier Marinakis.

En av kelnerne på en av de lokale restaurantene vi besøker, er derimot ikke fullt så sikker på at omsetningen vil vokse inn i himmelen i år.

Han sier at han kan se en endring allerede:

Skal utbedres

– Jeg mener å se en tendens til at folk holder litt igjen på pengebruken. Og det kan vi forstå. Jeg har jobbet i denne byen i åtte år nå, og kan se at mange av de besøkende ikke bestiller fullt så fin mat og drikke som de gjorde før, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Det er gode muligheter for gåturer i åsene rundt Platanias. Ikke sjelden er vandrerne norske. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Marinakis er ikke bare en turistaktør som har fingrene borti flere av byens prosjekter.

Han er også rådgiver for de lokale politiske myndighetene.

– Vi har foreslått og fått gjennomslag for at deler av byens infrastrukturen må utvides og forbedres. Blant annet skal vi få bredere fortauer. De i dag er for smale for den store mengden mennesker som er på besøk hos oss, soer Marinakis.

Bylivet ikke langt unna

Platanias er en typisk ferieby. Litt for trange gater der butikkene slåss om din oppmerksomhet, restauranter på rekke og rad, vannsportsaktivitet langs den lang stranden som strekker seg i hele byens lengde. Samt et livlig uteliv.

Artikkelen fortsetter under bildet

Infrastrukturen i Platanias skal forbedres. Bl.a. skal fortauene bli bredere. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Men, skulle dette ikke være nok er den lokale storbyen – Chania – ikke langt unna. Den er Kretas nest største by med 70 000 innbyggere. Bare Heraklion er større.

Da er det bare å kaste seg på første lokalbuss, og etter vel en halv time fra Platanias er man inne inne i den koselige gamle byen, med de trange smugene og de fristende butikkene.

Trangt om plassen

I Chania er det sjelden stille, det er liv og røre fra morgen til kveld. I høysesongen kan det faktisk være trangt om plassen.

De som lar seg lokke av markedshaller har en mulighet her. Den ligger midt i byen og er ifølge kjennere av området verdt et besøk. 

Botanical Park & Gardens er et tropisk klimaområde i Platanias hvor det fins vekster fra ulike deler av verden. Et populært utfartsmål. Foto: Knut-Erik Mikalsen
Petros Marinakis driver den populære strandrestauranten Olive Tree. Når kvelden kommer fylles den opp og med servering kloss inntil Middelhavet. Foto: Knut-Erik Mikalsen
I Platanias fins også det mer heftige utelivet, som her midt i byen. Foto: Knut-Erik Mikalsen