Gode tall for SAS – selskapet nærmer seg overskudd

Passasjertallene for mai viser at SAS befester sin posisjon som største flyselskap i Skandinavia. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De som har trodd at passasjerene skulle frykte å reise med SAS på grunn av den anstrengte økonomiske situasjonen selskapet er i, har tatt grundig feil.

Selskapet leverer i dag passasjertall som viser at 2 172 000 passasjerer reiste med selskapet i mai måned. Det er 283 000 flere enn i april.

Og avstanden til Norwegian? Den øker igjen. Etter at Norwegian krympet SAS’ forsprang noe i forrige måned, flyr SAS fra bokstavelig talt i mai:

Nå øker SAS forspranget, fra 216 000 i april til 272 000 i mai, og befester med det sin posisjon som det klart største flyselskapet i Skandinavia.

Snart overskudd

SAS-analytiker Jacob Pedersen i danske Sydbank mener tallene er svært oppløftende:

– SAS kan allerede i mai lykkes med å levere et nullresultat, eller bedre. Overskudd er desidert innen rekkevidde i de travleste månedene juni og juli, før de siste månedene av regnskapsåret da trolig igjen gir underskudd, skriver Pedersen i en analyse i dag.

Åtte av ti seter fylt

Fyllingsgraden er også fortsatt høy. Med 77 prosent kabinfaktor satt det betalende passasjerer i åtte av ti seter på alle flyvninger gjennom hele måneden.

– Vi ser at etterspørselen etter reiser fortsetter å øke. 2,2 millioner passasjerer reiste med SAS i mai, en økning på 19 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Vi har økt kapasiteten vår for å møte den økte etterspørselen for sommersesongen, sier konsernsjef Anko van der Werff.

Vil kreve erstatning

I likhet med Norwegian og andre selskap har også SAS blitt rammet av flyveleder-problemene i Københavns lufthavn, Kastrup:

– De siste månedene har dette skapt betydelige problemer for flyselskaper, flyplasser og ikke minst våre passasjerer. Vi forventer at alle parter tar ansvar og sørger for at våre passasjerer kan reise hvor de vil og når de vil denne sommeren. Vi vil kreve kompensasjon for kostnadene som forstyrrelsene har forårsaket, sier van der Werff.

Tyvstartet

Hos Norwegian, som la frem sine tall for et par dager siden, er det også stor glede over trafikkutviklingen.
Selskapet fløy 1,9 millioner passasjerer i mai, og en fyllingsgrad på 84 prosent – enda bedre enn hos SAS.

– Vi er godt fornøyde med trafikktallene for mai. Mange tyvvstartet reisesommeren og brukte helligdagene og langhelgene i mai for å ta seg et avbrekk på våre mange by- og stranddestinasjoner i Europa. Med 90 prosent hadde disse rutene den høyeste fyllingsgraden, sier Geir Karlsen, konsernsjef i Norwegian.

Egne fly

Selskapet tok i mai imot den siste leveransen av et nytt og moderne Boeing 737 MAX 8-fly før sommeren. 

– Jeg er glad for at vi har tatt inn alle de nye flyene som planlagt før sommeren og at vi har ønsket mange nye kolleger velkommen om bord. Det betyr at vi tar imot våre reisende utelukkende med egne fly og unngår å leie inn verken fly eller mannskap eksternt, sier Karlsen.