Taxfree-tyver stjeler innholdet – krukkene står igjen

Tyver tømmer innholdet i krem-krukkene på taxfree-butikkene. Vise. adm. Haakon Dagestad sier at de tar tyver stort sett hver dag. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Saken om Rødt-leder Bjørn Moxnes og solbrillene politiet mener han stjal med overlegg på Oslo Lufthavn, har fått store overskrifter. Moxnes mener at det hele skyltes en forglemmelse, og senere en panikk-handling.

Brillene var et par Hugo Boss, og Moxnes ble innhentet av en av vaktene som butikkene har i arbeid, nettopp for å avdekke tyverier.

Andre typer tyverier er vanskeligere å oppdage. Bl.a. har taxfree-butikkene eksempler med krukker med dyre kremer som blir tømt.

Tar tyver daglig

Det er selskapet Travel Retail Norway (TRN) som driver butikkene på Avinors flyplasser i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Saken med Moxnes er langt fra enestående:

– I snitt blir det anmeldt tyverier daglig på våre butikker, forteller viseadministrerende direktør i TRN, Haakon Dagestad, til flysmart24.

Han sier at butikkene har et omfattende system for å hindre og avdekke tyverier:

Utstyrer seg med taxfree-pose

Butikklokalene blir tv-overvåket i tillegg til at selskapet har sivile ansatte som har som oppgave å avdekke tyverier.

De har spesialopplæring til å identifisere kunder som kan ha uærlige hensikter, og er raske til å reagere hvis de får mistanken bekreftet.

De er vanskelig å se. For å gli ubemerket inn blant alle andre kunder, er det ikke uvanlig at vekterne for eksempel utstyrer seg med en taxfree-pose.

Slik kan de fremstå som hvilken som helst annen kunde.

«Amatører tar briller»

Så, hva er det tyvene er ute etter, hvilke varer er det som stjeles mest?

–  Parfymer, briller og eksklusive hudkremer er populære blant amatørtyver. De profesjonelle tyvene holder seg til sigaretter, sier Dagestad.

Nå er det slett ikke alle tyverier som er så lett å oppdage, heller. Krem-tyverier er blant de verste.

Dagestad forteller om tyver som åpner og tømmer krukker med krem. Det kan dreie seg om små mengder, men som har prislapper på 2 000 – 3 000 kroner for de mest kjente merkene.

Tømmer krukkene

Fremgangsmåten er gjerne at tyvene tømmer krukkenes innhold med en gjenstand de har med seg. De er påpasselige med å lukke krukken etterpå, og setter den på plass i hyllen igjen.

– Det er slett ikke uvanlig at man stjeler innholdet fra boksene. Kan virke «lite» men produktet er ødelagt og verdien er høy, forteller Dagestad.

For å stanse dette har butikkene sett seg nødt til å stille ut prøve-krukker med kremer der innholdet er fjernet.

Milliard-industri

Det er ikke småpenger det er snakk om for taxfree-butikkene på norske flyplasser. De omsetter for mer enn 5 milliarder kroner i året.

Det gjør dem til det viktigste økonomiske bidraget for Avinor når det gjelder kommersielle inntekter. Disse inntektene er i normale år med på å holde det meste av norske flyplasser i drift.

Kun et fåtall, det er snakk om fem-seks flyplasser, som går med overskudd. Resten av de i alt 43 flyplassene som Avinor driver blir subsidiert av bl.a. de inntektene taxfree-handelen innbringer.