Nordmenn har sviktet den spanske feriefavoritten

De mange vakre strendene på er for mange selve symbolet på Gran Canaria. Nordmenns reiser til Gran Canaria ligger imidlertid langt under nivået fra før pandemien. Foto: Shutterstock

Det fortelles om en voldsom økning i reiseaktiviteten til flere av de populære feriemarkedene i Sør-Europa dette året, også fra Norge.

Den vanlige historien er at det er smekkfulle fly, skyhøye priser og nærmest kamp om de beste hotellene til så å si alle markeder fra norske flyplasser.

For nordmenn er Gran Canaria et av de foretrukne reisemål. Spesielt på vinteren, men i økende grad også i sommersesongen på grunn av det normalt mer svale klimaet på øyene enn på fastlandet.

Påvirket negativt

Men, tallene for den norske interessen for feriereiser til den mest populære ferieøya for nordmenn viser at antall norske besøkende har falt kraftig.

Når reiseselskapene forteller om en økning, sammenligner de som regel med i fjor. Men, 2022 var et høyst unormalt år.

Det var preget av reiserestriksjoner og dempet aktivitet som følge av korona-pandemien det første halve året. Det påvirket salget negativt, og ga lavere reisetall enn det som har vært normalen.

Stor tilbakegang

Det siste normale ferieåret er 2019, og som det vil være mer riktig å sammenligne årets tall med.

Det har flysmart24 gjort ved hjelp av data hentet fra markedsselskapet Turismo de Islas Canarias.

Det fører nøye oversikt over antall ankommende reisende med direktefly. Da får vi frem en helt annen situasjon når vi sammenligner med 2019:

Fra januar og til og med juni i år har antall nordmenn med direktefly til flyplassen på Las Palmas falt med over 34 000 reisende, fra 175 000 i i 2019 til 141 000 i år.

For liten kapasitet

Juan Francisco Cervero er direktør for Spanias ambassades turistkontor i Oslo. Han sier i en kommentar til flysmart24 at tallene for Gran Canaria ikke er unike, men gjelder flere av de populære turistområdene i hele Spania.

«Mangel på flykapasitet til Gran Canaria»

Juan Francisco Cervero. Foto: Spanias Ambassade

Han har en klar formening om hvorfor situasjonen har blitt slik:

– Mangelen på kapasitet påvirker ikke bare Kanariøyene, men resten av spanske destinasjoner. Det tar tid for Norwegian og SAS å redusere gapet etter pandemien. I mellomtiden har prisen på overnatting og flybilletter blitt for høy. Det forverrer situasjonen, sier Cervero.

Han har stor tro på at tingene vil endre seg til det bedre;

– Vi vet jo at spanske destinasjoner er en del av kjernevirksomheten til spesielt Norwegian, sier han.

Fall på fall

For de mest turistaktuelle Kanariøyene som en helhet – Gran Canaria inkludert øyene Tenerife og Lanzarote – er nedgangen i forhold til 2019 kraftig:

Fra januar til og med juni i 2019 viser Turismo de Islas Canarias rall at i alt 231 700 nordmenn reiste til øyene.

I samme periode har i år har 183 000 nordmenn tatt denne veien. Det gir en nedgang på 48 000 reisende.

Ser vi de andre øyene hver for seg er det nedgang over hele linjen så langt i år:

Bare danskene øker

For Tenerife er nedgangen på nær 9 000 reisende, for Lanzarote er svikten på 4 400 og på Fuerteventura er det minus

Det er slett ikke bare nordmennene som svikter Gran Canaria.

Også svensker og finner har redusert sine reiser til øya så langt i år, med henholdsvis 47 000 og 24 000 direktereisende. Bare danskene øker, med 5 500 reisende.