Flyekspert etter SAS-overskudd: – Neste blir enda større

SAS hadde overskudd i juni måned. Analytiker tror på bedre juni og enda bedre i 2024. Foto: Knut-Erik Mikalsen

SAS kjemper har lenge nå kjempet en knallhard kamp for å overleve. En svært positiv tendens er at passasjerene strømmer til selskapet.

Det, og at billettprisene er blitt høyere hos SAS og alle andre flyselskap, har gjort at SAS denne uken kunne legge frem sin første månedsoversikt med overskudd siden fjerde kvartal 2019.

For juni ble overskuddet 121 millioner svensk kroner.

«Neste blir bedre»

En av de utenfor SAS som kjenner selskapets drift best, er den danske flyanalytikeren Jacob Pedersen. Han er også sjefanalytiker i den danske banken Sydbank.

Til reisebransje-nettstedet Check-in.dk sier Pedersen at overskuddet ikke er stort, men at resultatet for juli kommer til å bli enda bedre:

– Når vi ser inn i juli er det en måned som blir enda bedre enn juni, sier han til nettstedet og legger til at ketchup-effekten kan bli enda bedre i 2024.

Da mener han at resultatene av alle de tiltak som er gjort til nå vil vises, og som ennå ikke har gitt full effekt.

God inntjening

Pedersen underesker at årsaken til at SAS nå går med overskudd er at selskapet har klart å skape en regulær inntjening.

Det betyr at det ikke er forhold som f.eks. valutasituasjonen som har ført til sorte tall, men at det kommer som en følge av reduserte kostnader og økte inntekter.

At overskuddet kommer nå, er ikke uventet. Sommeren er toppsesongen for flyselskapene.

Varslet sorte tall

Som flysmart24 har skrevet tidligere, har både Pedersen og ander analytikere anslått at årets toppsesong ville innebære en mulighet for sorte regnskapstall.

Sist skjedde dette etter fremleggelsen av selskapets juni-tall. I en analyse i flysmart24 kunne Pedersen da varsle at de mange positive utviklingstrekkene i SAS ville betale seg snart:

– SAS kan allerede i mai lykkes med å levere et nullresultat, eller bedre. Overskudd er desidert innen rekkevidde i de travleste månedene juni og juli, før de siste månedene av regnskapsåret da trolig igjen gir underskudd, skrev Pedersen i en analyse i begynnelsen av juni.

PS: SAS legger frem månedlige regnskapstall fordi selskapet befinner seg i en konkursbeskyttelsesprosess i USA.