Kåring: Selskapene med den beste flymaten foran og bak

Turkish Airlines satser tungt på å markedsføre seg som et flyselskap som legger stor vekt på på god matservering om bord. På langrutene har de gjeninført ordningen med egne kokker om bord. Foto: Turkish Airlines

Flymaten er sjelden gjenstand for særlig jubel fra passasjerene. Ikke desto mindre blir det hvert år gjennomført et «verdensmesterskap» i denne tjenesten.

Det er det anerkjente ratingselskapet Skytrax som står bak en prestisjetung, global kåring som heter World Airline Awards.

For 2023 har det blant annet vært kåret de 10 flyselskapene i verden med den beste flymaten – både foran og bak gardinen, som det heter.

Mange priser

Og, for oss nordmenn er det greit å vite at fire av de 10 beste flyselskapene i kåringene har ruter til og fra Norge.

Øverst på pallen troner Turkish Airlines, og går helt til topps i World Airline Awards beste utmerkelse for 2023.

Selskapet gjør rent bord – både for serveringen på business class og i økonomiklassen.

Dette kommer i tillegg til selve hovedprisen for Turkish, som ble kåret til det beste flyselskapet i Europa, slik flysmart24 har omtalt tidligere.

Varm mat til alle

De som reiser på selskapets rute mellom Oslo og Istanbul er blant de passasjerene på kortere ruter i Europa som får mat- og drikkeservering inkludert i prisen.

Hos Turkish serveres det varm mat til alle også de som reiser på økonomiklasse. Det er en service svært få andre selskap har.

På andreplass følger en annen Oslo-kjenning, Qatar Airways som daglig flyr mellom Gardermoen og selskapets knutepunkt Doha. Også dette selskapet vinner andreplassen for catering både på business- og økonomi-klassen.

De beste i verden

De 10 beste selskapene når det gjelder matkvalitet på økonomiklasse er disse, og flysmart24 velger å prioritere listen for økonomiklassen siden der er der de fleste reiser:

  • 1. Turkish Airlines, Tyrkia
  • 2. Qatar Airways, Qatar
  • 3. Japan Airlines, Japan
  • 4. Singapore Airlines, Singapore
  • 5. Emirates, Dubai
  • 6. Eva Air, Taiwan
  • 7. Hainan Airlines, Kina
  • 8. Cathay Pacific Airlines, Hongkong
  • 9. Air France, Frankrike
  • 10. Virgin Atlantic, Storbritannia

Voldsomme mengder

Qatar Airways, som altså ble nummer to i den globale kåringen av business class-mat, har et enormt apparat i gang for å forsyne sine passasjerer med mat.

Selskapet har et anlegg som lager rundt 100 000 flymåltider hver dag. I 2021 serverte selskapet over 16 millioner måltider til sine reisende.

Derfor har selskapet også tidligere hentet inn priser for sin matservering, og fikk så sent som i 2021 besteprisen i World Airline Awards for sin mat for business-passasjerene.