Avslører fly-passasjerenes mat- og drikkefavoritter

Når flyselskapet Finnair planlegger hva det skal servere sine passasjerer, er planleggingen i gang mange måneder i forveien. Foto: Finnair

Flypassasjerer flest har ikke problemer med å trekke frem kjipe opplevelser når det blir snakk om maten som serveres på fly.

– Dyr og dårlig, er ofte konklusjonen fra kritikerne som anser flymaten mer som en nødvendighet enn en nytelse.

Ikke sjelden havner bilder av et mislykket flymåltid på sosiale medier og blir delt som en slags offentlig pisking.

Enklere utvalg

Likevel går det store mengder av denne cateringen på hver eneste flyving og hver eneste dag.

Flyselskapene har ulik satsing på flymaten. De som bare flyr korte ruter har som regel et enklere utvalg enn de store nettverkselskapene med internasjonalt rutenett.

Det nasjonale flyselskapet i Finland, Finnair, er av de som også opererer lange ruter. En mengde ulike retter blir derfor tilbudt når man reiser med dette selskapet.

Dette vil reisende ha

Her letter sjefen for mat- og drikkeavdelingen, Lauri Ahonen, litt på sløret om hva nordmenn og andre reisende foretrekker å spise når de befinner seg i over 30 000 fots høyde.

– De nordiske reisende liker veldig godt å få kjøttkaker, forteller han og mener å ha godt grunnlag for en slik konklusjon.

Den er nemlig basert på det faktum at selskapet serverer rundt 10 000 måltider hver eneste dag.

Hva skal vi servere?

Ahonen sier at mat og drikke er en viktig del av selskapets service, og som absolutt ikke blir tatt på sparket. Finnair operer både korte ruter innen Europa og langdistanse til Asia og Midtøsten.

Derfor ligger det en langsiktig planlegging bak de måltidene selskapet skal servere sine passasjerer:

– Planleggingen kan ta alt fra to år med testing av produkter og retter. Den endelige menyen avgjøres minst seks måneder før. Deretter lager vi produktbestillinger, lager oppskrifter og legger siste detaljer på plass, forteller Ahonen.

Endrer menyen

Hans avdeling heter Concept & Category og arbeidsplassen har navnet Finnair Kitchen.

Ahonen forteller at menyen endres tre ganger i året:

– Ja, det gjelder menyen på flyreiser med avgang fra Helsinki. På flyvninger med avgang fra utestasjoner endres menyen to ganger i året. Vår neste menybytte vil skje til høsten, sier Ahonen.

At menybyttet til høsten blir viktigere enn normalt henger sammen med at selskapet da feirer sitt 100-års jubileum.

Drikke-favorittene

Så, når nordmenn og andre skal ha sitt måltid om bord, hva foretrekker de å drikke? Også der har Ahonen fasiten, i alle fall hva gjelder Finnair:

– Vin er mer populært, og det er også flere alternativer avhengig av reiseklassen. Musserende vin eller Champagne og rødvin er de mest populære valgene, sier han.

Også her er det en konklusjon basert på relativt store tall. Hver dag serverer Finnair 1 300 bokser øl og 3 300 småflasker vin.