Lite jubel over ny allianse – konsernsjefen beroliger

SAS har fått nye eiere, bl.a. det europeiske flykonsernet Air France-KLM. Det betyr endringer for de norske reisende. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det er lite jubel å spore hos SAS sine kunder etter at det tirsdag ble klart at selskapet får nye eiere, og forlater Star Alliance i løpet av neste år.

Konsernsjefen rykket tirsdag kveld ut med et brev til alle Euro Bonus-medlemmer. Der forsikrer han at alle rettigheter som Euro Bonus-medlem vil bli som før inntil skiftet til Skyteam skjer.

Umiddelbart vil det ikke bli noen endringer, og SAS-sjefen skriver at nordmenn og andre kan reise og opptjene bonuspoeng akkurat som før, inntil videre.

Skal over til ny allianse

På sosiale medier utrykker mange usikkerhet om hva som vil skje med bonusordningen, og muligheten for å beholde den lojalitetsstatusen som de har hos SAS og Star Alliance i dag:

– Din status og fordeler som Euro Bonus-medlem når du flyr med SAS vil ikke bli påvirket, skriver Anko van der Werff.

Men dette gjelder bare inntil SAS skal bytte allianse. Selskapet skal vekk fra Star Alliance som SAS var med på å stifte.

Fordi Air France-KLM kommer inn på eiersiden, skal SAS flytte over fra Star Alliance til alliansen Skyteam.

Få med Oslo-ruter

Dette vil skje, ifølge SAS, i løpet av 2024.

Det betyr at det blir slutt på partnerskapet med selskaper som Lufthansa, Swiss, Turkish Airlines, Singapore Airlines, United Airlines. De nye alliansepartnerne blir blant annet spanske Air Europa, tsjekkiske Czech Airlines, amerikanske Delta Air Lines og italienske ITA Airways.

I motsetning til Star Alliance, hvor minst 10 andre allianseselskaper har rute til Oslo Lufthavn, er det få i Skyteam som har det samme:

Nyte godt av sine fordeler

Det gjelder kun de nye eierselskapene Air France og KLM. De har sine knutepunkter på henholdsvis Paris Charles de Gaulle-flyplassen i Paris og Amsterdam Airport Schiphol.

Konsernsjef Anko van der Werff forsøker i brevet til kundene å dempe den usikkerheten som enkelte måtte ha:

– Inntil vi fullfører transaksjonen, forblir vi en del av Star Alliance. Du som Euro Bonus-medlem vil fortsatt nyte godt av dine vanlige fordeler når du flyr med våre partnerflyselskaper. Du vil kunne samle og løse inn poeng hos Star Alliance-partnere – akkurat som i dag, skriver han.

Varsler endringer

Samtidig varsler han at endringer vil skje når SAS skal over fra verdens største allianse til den tredje største, der de nye eierne Air France-KLM hører hjemme.

– Vi vil holde deg informert om hva du kan forvente i løpet av de kommende månedene og vil gi oppdateringer på Euro Bonus-nettstedet under siste nytt, skriver van der Werff.