Forsøpling på berømt strand: – Må gripe inn mot forfallet

Det er fullt av liv både tidlig og sent på den berømte stranden i LAs Palmas på Gran Canaria, Las Canteras. Foto: Don Carlos Hotel

En av Europas aller mest kjente og berømte badestrender har hatt et åpenbart forfall de senere årene, mener en gruppe aktivister.

Nå mobiliserer de til protest mot forsøpling, kloakkutslipp og nedgraderingen av Las Canteras-stranden i Las Palmas.

Aktivistene legger alt ansvaret for forfallet på de lokale myndighetene, som de mener har sviktet all forebygging av skader og det gjennom flere år, skriver den spanske avisen Canarias7.

Verdens beste

Det har ikke manglet på utmerkelser for Las Canteras opp gjennom årene. Blant annet har den blitt kåret til verdens beste bystrand.

Dette har også gjort at stranden har blitt et turistmål i seg selv for de mange som besøker Gran Canaria.

Det er et sted hvor det hele tiden er mye aktivitet og stranden er dessuten et fast utfartssted for både fastboende kanariere og for turister.

Mistet kvalitets-stempel

Men tiden da det strømmet på med utmerkelser begynner å bli en del år siden. De som nå protesterer mot den svekkede kvaliteten på stranden, viser blant annet til at den har mistet sitt blå flagg.

Det er er en internasjonal miljøsertifisering som kun gis til badestrender som oppfyller visse krav om vannkvalitet, sikkerhet, service og miljøinformasjon. 

I den senere tid har det kommet kritikk mot kloakkutslipp i havnen, som har ført til svekket kvalitet på badevannet.

Mer forsøpling

Ille er det også at forsøplingen har tiltatt, mener foreningen Amigos de la playa de Las Canteras – venner av Las Canteras-stranden:

I tillegg til kloakk har man også funnet ut at stranden og sanden er full av sigarettsneiper.

Noen av dem har blitt kastet ned i sanden av gjester på fortausrestaurantene som ligger langs hele stranden.

Kastes søppel

Dessuten kastes det også mye søppel på promenaden, noe foreningen mener de som rengjør avenyen bare spyler ned på stranden.

Foreningen mener at øyas politiske myndigheter må gripe inn mot forfallet.

De etterlyser også mer innsats fra politiet for å dempe det de mener er ulovlig utbredelse av fortausrestauranter langs stranden.