“Utrolig sjelden å se at et reisemål vokser så raskt” 

Badebyen Sharm el Sheikh i Egypt har blitt svært populært som vinterferiemål for nordmenn. Foto: Shutterstock

Vinterens feriereiser er inne i sin travleste periode, og mange nordmenn setter kursen mot Thailand og Kanariøyene som lenge har vært favorittreisemål i en egen klasse. 

I vinter har imidlertid en av nordmenns tidligere Syden-favoritt fått sitt nye gjennombrudd, og har kommet som er rakett oppover salgslistene.

Det handler om Egypt og badebyen Sharm el Sheikh, som har bykset oppover salgslistene på landets største reisenettsted, Finn Reise. 

Har avansert

– Det er utrolig sjelden å se at et enkelt reisemål vokser så raskt som tilfellet har vært med Sharm el Sheikh, sier kommersiell direktør Terje Berge til flysmart24.  

I løpet av de siste ukene har Egypt avansert fra bunnen av salgskurven til å innta plassen blant de fem mest populære den siste måneden.

Bare Spania, Hellas og Tyrkia av de typiske feriereisemålene ligger foran Egypt. I tillegg sørger polakker som reiser hjem til jul for at Polen er nummer fire foran Egypt.

Kun ett reisemål

I forrige uke toppet det seg for Sharm el Sheikh, og byen føk rett til topps på salgslisten hos landets største uavhengige salgskanal.  Dette var mer enn normalt bestselgende Gran Canaria, og Tenerife.

– Vi kan ikke se bort fra at det er gjester som nå velger bort f. eks. Gran Canaria til fordel for Sharm el Sheikh, fordi det egyptiske reisemålet nå har blitt mer tilgjengelig, sier Berge.

Berge sier at Egypts bemerkelsesverdige vekst også må ses i sammenheng med at det for dette landets vedkommende stort sett dreier seg om ett eneste reisemål: 

– Når land som Spania, Hellas og Tyrkia ligger foran, dreier det seg jo om svært mange ulike reisemål. I Spania selger vi mye til både Gran Canaria, Alicante, Malaga, Barcelona og Mallorca. I Egypt dreier det seg om bare ett eneste reisemål og det er Sharm el Sheikh, sier Berge. 

Større satsing

Han sier at stedet har en god temperatur nå på vinterstid, og at rutetidene med fly er gunstige i forhold til det mange nordmenn foretrekker. 

I år har Sharm el Sheikh og Egypt kommet tyngre inn på reisemarkedet fra Norge.

Det skjer etter at stedet, for godt over 10 år siden, var et av de desidert største charterreisemål for nordmenn. Det var ukentlige avganger fra flere flyplasser i Norge og etterspørselen var skyhøy. 

Kommer tilbake

Urolighetene som fulgte i kjølvannet av den arabiske våren rundt 2010, gjorde imidlertid at alle de store norske pakkereiseselskapene trakk seg raskt ut både fra Egypt og badebyene.

Nå har den ene av de tre store reiseselskapene, Apollo Reiser, satset på nytt med direkteturer til Sharm el Sheikh, og har avganger hver lørdag gjennom vinteren.

I Egypt var det også et annet reisemål som var populært tidligere, og det var Hurghada på andre siden av Rødehavet. Dette reisemålet har ennå ikke kommet tilbake på listen over feriedestinasjoner fra de største reiseselskapene.