Anita med detektivjobb – reisende fikk uventet julegave

Anita Røsaasen er sjef for SAS-loungene i Norge. I denne saken opptrådte hun også som detektiv for å spore opp en uheldig passasjer. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det ble en julegave på forskudd for kvinnen som var uheldig og mistet gifteringen sin da hun skulle fly fra Oslo til Spania torsdag morgen.

Under normale omstendigheter ville ringen etter all sannsynlighet vært tapt for alltid. Men takket være et intenst detektivarbeid av staben hos SAS skulle akkurat denne førjulshistorien få en lykkelig slutt.

Det var en overlykkelig kvinne som fikk beskjed om at ringen var funnet da hun landet om ettermiddagen.

«Deilig følelse»

– Jeg tror nesten jeg ble like glad og rørt som eieren da jeg ringte og sa jeg hadde ringen. For en deilig følelse nå rett før jul, sier sjefsdetektiv og leder for flyplassloungene hos SAS, Anita Røsaasen, til flysmart24.

Det hele startet torsdag formiddag, da en ung jente oppsøke SAS sin utenrikslounge på Gardermoen med beskjed om at hun hadde funnet en ring på gulvet i loungen.

– Jeg så med en gang at dette var en eldre giftering, for den var veldig lik min mors som giftet seg i 1963. Jeg var derfor sikker på at det var en kvinne som hadde mistet den, forteller Røsaasen.

Da startet letingen

Inne i ringen stod det Din ….. 17.9.62, og hun kunne raskt slå fast at den stammet fra et bryllup for over 61 år siden. 

– Vi ropte selvsagt opp i loungen. Men ingen meldte seg, så da skjønte vi at det var noen som allerede hadde forlatt loungen, forteller hun.

Da startet et intenst detektivarbeid som varte det meste av dagen. Hos SAS bestemte de seg for at de skulle gjøre alt som var mulig for å spore opp den uheldige passasjeren.

På bar bakke

Det var ikke enkelt, for de hadde ikke spesielt mange fakta å forholde seg til:

– Vi visste ikke hva eieren het, hverken fornavnet eller etternavnet. Vi visste heller ikke hvor de skulle. Det var også ukjent for oss om personen hvis navn som sto inne i ringen var med på denne reisen, sier Røsaasen.

Hun fikk ringen ca klokken 09:00 så derfor kunne hun også slå fast at det måtte være et fly som hadde avgang før dette tidspunktet. I og med at den ble funnet i loungen på utland, var det også god grunn til å tenke at personen skulle reise utenriks.

Sjekket aktuelle fly

Det neste hun spurte seg var: Hvis man kunne anta at dette var et godt voksent ektepar på tur, hvor var det sannsynlig at de skulle reise på denne tiden?

– Vi sjekket hvilke fly som hadde gått før kl. 09:00 og kikket på det jeg tenkte kunne være aktuelle destinasjoner. Jeg forsøkte å finne en med det navnet som var inngravert i ringen. Så var det å finne ut om det var noen vi kunne tenke oss hørte sammen med denne mannen. En kvinne som kanskje hadde et navn som kunne antyde noe om alder? forteller Røsaasen.

Etter noen søk her og der fant hun noen som var aktuelle kandidater, og sier hun følte seg etter hvert temmelig sikker på at hun hadde kommet frem til rett reisefølge.

Overlykkelig eier

Dette mest fordi jeg ikke fant noen andre som jeg tenkte var aktuelle, og magefølelsen var sterk på at det måtte være disse.

Ved å sammenholde et par av selskapets systemer hadde staben hos SAS sirklet inn et mulig reisefølge og der fant de også et mobilnummer.

– Jeg ringte dette nummeret når jeg visste at denne flighten hadde landet på sluttdestinasjonen. Jeg presenterte meg og spurte om damen i reisefølget hadde mistet noe. Det hadde hun. Hun hadde mistet gifteringen sin. Jeg spurte hva det stod inne i ringen og det kunne hun også svare presist på, forteller Røsaasen.

Ligger i safen

Gleden hos den uheldige kvinnen var overveldende.

– Nå ligger ringen trygt innelåst i safen hos meg til reisefølget igjen er tilbake på norsk jord, sier Røsaasen.