Gjør klar for bedret flytilbud til utlandet i sommer

Flyselskapenes ruter på Avinors flyplasser er tatt noe ned i vinter. Til sommeren venter selskapet en klar oppgang. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flytrafikken på norske flyplasser har ikke tatt seg skikkelig opp igjen etter pandemien, og lavere etterspørsel har gjort at flyselskapene har redusert sitt rutetilbud i inneværende vintersesong.

Den som er ansvarlig for ruteutvikling i Avinor har imidlertid stor tro på at dette skal rette seg igjen når det blir vår og sommer.

Da kommer de største aktørene – SAS, Norwegian og Widerøe – ut med sin sommersatsing.

Girer opp

Dessuten girer også de utenlandske selskapene også opp sin Norge-satsing når det går mot sommersesong:

– Alle de største utenlandske selskapene planlegger en økning av kapasiteten til Avinors lufthavner i det kommende sommerprogrammet, sier direktør for trafikkutvikling i Avinor, Gaute S. Riise, til flysmart24.

Renteøkningene har forverret manges privatøkonomi, og gjort det nødvendig å kutte utgifter. Da ryker planlagte reiseplaner fort.

Påvirke kjøpekraft

Den siste renteøkningen kom overraskende på mange, og vil ikke forbedre situasjonen for flyselskapene, mener Riise:

– Rentehevingen bidrar selvsagt ikke positivt. Vi må vente enda lenger på en bekreftelse på vendepunktet i rentebanen, som direkte påvirker kjøpekraft og prioriteringer i befolkningen fremover i tid, mener Riise.

Han sier at vinterens flyprogram var ventet å ligge lavt, og med kun en svak økning fra i fjor.

Det har vært 10 prosent færre passasjerer i år sammenlignet med samme periode i 2019. 

Tatt ned i vinter

– Flyselskapene har tatt ned kapasitet, i perioder også mer enn de gjorde forrige vintersesong. Dette er en bekreftelse på trenden med større sesongvariasjoner enn før pandemien, sier Riise.

Han mener bestemt at tingene vil endre seg fra våren neste år.

– Ja, ser vi inn mot sommeren så ser vi et tydelig løft i kapasiteten utenlands, et tegn på er fortsatt attraktivt marked til og fra Norge. Prisutviklingen fremover er vanskelig å spå, men et svakere vintermarked vil naturlig ikke være med å løfte prisnivået i seg selv, sier Riise.