I tvil om sommerferien? Hit skal de andre reise

Mange nordmenn bruker feriedagene i julen til å planlegge neste års store ferie, sommerferien. Foto: Shutterstock

Julehøytiden er for mange en periode der man benytter de rolige feriedagene til å se på ulike feriemuligheter til sommeren.

Reisebransjen har lagt opp til en økt satsing i høysesongen, og tror mange nordmenn vil ha tatt en avgjørelse om sommerferien når romjulen er over.

–  I romjulen i fjor fikk vi en storm av kunder som bestilte sin sommerferie. «Stormen» varte helt frem til påske i år, forteller Norge-sjefen for Ving, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24.

Vilje til å reise

Selv om mange opplever trangere økonomiske tider som følge av generell inflasjon og stadige rentehopp, har mange også vist vilje til å prioritere reise.

Vi har spurt de tre store pakkereiseselskapene Ving, TUI og Apollo om hva de tror kommer til å bli ferieslagerne neste år.

Hos Ving er man ganske sikker på at en gammel slager, Mallorca, fortsatt vil være populær, men at en utfordrer lenger øst i Middelhavet kan by på konkurranse om folks feriepenger:

En favoritt

– Den greske øya Samos er en nyhet i programmet vårt. Ellers er Mallorca på topp som alltid hos Ving, etterfulgt av Kreta og Rhodos. Det er litt tidlig å se om det er noen spesielle trender som viser seg for 2024, så langt selger reisemålene ganske likt. Kanskje kan det se ut som om Kreta er en enda større favoritt til sommeren. Begge flyplassene på Kreta, Chania og Heraklion, har solgt godt allerede, sier Marie-Anne Zachrisson.

Hos Apollo forteller kommunikasjonssjef Beatriz Rivera at det er selskapets faste storsatsing, Hellas, som blir sommerens storfavoritt også denne gang. Deretter følger Kroatia, Kypros og Albania.

– Apollo flyr til Kreta fra hele 14 flyplasser i Norge, så dette er uten tvil det største reisemålet med Rhodos på en solid andreplass. Samtidig vokser etterspørselen for det greske fastlandet noe enormt, så vi utvider til det greske fastlandet med både flere reisemål i regionen Epirus og langs Prevezakysten, sier Rivera.

Spania i topp

Hun legger til at de som velger pakkereiser med rutefly er det Spania som trolig vil bli sommerens største ferieland, da med Costa del Sol i spissen og med Alicante som det mest populære enkeltreisemålet.

– Bestillingsmessig ser vi ganske tydelig at det er en liten splittelse i folket. Familier og de som har et konkret ønske sikrer seg fortsatt ferien tidlig. Det er de som vet hvor de vil reise i sommer og hvilket hotell de vil bo på, eller som ønsker seg en spesifikk romtype som eksempelvis utgang til eget basseng, sier Rivera som sier at antall bestillinger for sommeren er hakket over samme tid i fjor.

Hos TUI Norge forteller Anne Mørk-Løwengreen, som er kommunikasjonssjef:

Holder seg høy

– Rhodos er fortsatt det nest mest populære reisemålet for sommeren 2024. På de tre øverste plassene finner vi Kreta, Rhodos og Mallorca, så populariteten til Middelhavslandene holder seg høy. Vi har de samme bestselgerne som vi normalt har. Alle disse tallene gjelder tradisjonelle charterreiser. Når det er sagt, så er det økende interesse for de litt mindre greske øyene Samos, Zakynthos og Kos, sier Mørk-Løwengreen.

Hun sier at TUI ser at barnefamiliene som gjerne reiser mest i skoleferien, venter litt lenger enn før med å bestille, slik tendensen har vært de senere årene:

Venter litt

– Mønsteret med at disse bestiller reisene sine litt senere fortsetter foreløpig for sommeren 2024. Det er nok denne gruppen som merker effekten av de økonomiske forholdene med økt rente og økte priser mest, så de sitter lenger på gjerdet enn tidligere. Derfor har vi også justert kampanjene våre og har mange gode tilbud med gratis all inclusive for barn til enkelte reisemål, hvis man bestiller nå. Juli blir alltid utsolgt uansett, det er høysesong, sier Mørk-Løwengreen.