Verdens verste turistfeller: «Byen forferdelig og folk uhøflige»

Kritikken er nådeløs mot mange av verdens mest kjente turistmål når folk blir spurt om hvilke turistfeller de vil trekke frem. Kritikken mot Paris er hard. Foto: Shutterstock

Mange har opplevd følelsen av å ha blitt lurt i en turistfelle når de kommer til et heftig omtalt og oppskrytt reisemål, og opplevd at det absolutt ikke er så storslagent som det har vært fremstilt.

Nettsamfunnet Reddit ga sine lesere muligheten til å fortelle andre hvilke steder de mener er slike turistfeller.

Leserne lot seg ikke be to ganger. I løpet av kort tid ramlet det inn over 4 500 innlegg fra folk, som ville fortelle andre hvilke steder de mente slett ikke levde opp til forventningene. Steder der de ble møtt av et kommersielt sirkus i stedet for en unik reiseopplevelse.

Topper listen

Mange av disse stedene ligger i USA. Men en hel rekke steder er også innenfor Europas grenser og som også er godt besøkte reisemål for oss nordmenn.

I flysmart24 har vi bladd i de innsendte bidragene, og har plukket ut en del innlegg som vi tror kan være relevante for våre lesere.

Den samme øvelsen har den britiske avisen Daily Mail også gjort, og lar pyramidene i Egypt toppe listen.

Lar seg ikke imponere

Det hagler med eksempler på turistfeller, kan flysmart24 konstatere. I tilfeldig rekkefølge omtaler vi en del av dem her.

Paris er en av verdens mest besøkte byer, men ikke alle lar seg fascinere av hva som møter dem der:

– Fryktelige Paris. Eiffeltårnet er overfylt. Folk som dytter og dytter. Gå til finere, roligere områder utenfor Paris hvor du kan slappe av og puste, skriver en av innsenderne.

Det er mer kritikk av Paris og Frankrike:

Paris oversolgt?

– Jeg tror Paris har blitt oversolgt av filmer derfra i flere tiår, om et magisk og romantisk sted hvor hverdagen er et eventyr og alle der bare smiler og har godt humør. Virkeligheten? Parisere er virkelig uhøflige og nekter å snakke tilbake til deg hvis du ikke snakker flytende fransk. Søppelproblemet der er forferdelig, og lukten av urin overalt er bare ekkelt, skriver en.  

Også Mona Lisa og Musée du Louvre får gjennomgå:

En av de som kommenterer denne turistfellen skriver at «det er så mye hype, der folk står i lange køer for å se et lite maleri av en trist utseende dame.» Så er det kø av folk som skal ta selfies foran bildet, advarer andre.

En annen skriver: – Maleriet er lite. Det nærmeste du kan komme er kanskje 10-15 meter unna fordi det er sperret med tau.  

London-attraksjon får gjennomgå

I London advares det mot en spesiell turistattraksjon:

Tower of London. – Store mennesker blir sittende fast i de smale vindeltrappene. Hvis du er stor, hold deg unna Tower of London, advares det.

En som har besøkt Berlin fraråder å besøke Checkpoint Charlie:

– Det er ikke mye å se der, og det som er å se er ikke originalt i det hele tatt. Utrolig skuffende, heter det.

Fikk en øl på billetten

En annen har vært i Dublin og besøkte Guinness Storehouse. Det anbefaler han ikke:

– 20 dollar for en rundtur hos Guinness, skriver vedkommende som ble overlesset med reklame og fikk lære å helle en Guinness-øl på riktig måte. Og deretter servert bare en eneste øl, som var dekket av prisen på billetten.

Stranden i Palma på Mallorca er heller ikke like imponerende for alle. Hos en innsender fløt det over med kritikk:

Billig juggel

– Bare små butikker som selger billig juggel. Kjedelige restauranter, masse afrikanere som trakasserer folk for å få dem til å kjøpe pyntegjenstandene sine. Og – en masse berusede tyskere som er d….sekker og angriper hverandre og noen ganger deg. Hvis du ikke er vant til skyer av sigarettrøyk fra før, blir du vant til det her. Det er mange helt nydelige steder på Mallorca, men jeg vil anbefale å leie en bil og kjøre til noen av de mindre kjente buktene, skriver en bidragsyter.

Det skjeve tårnet i Pisa var ganske skuffende, mener en annen.

Kjedelig i Pisa

– Når du forlater bilen, kommer de første gateselgerne. Da må du gå gjennom et gatemarked med flere selgere til fots som kommer opp i ansiktet ditt. Så er det en stor plen med tårnet på den ene siden. Tårnet er ganske kult, men opplevelsen ødelagt av flokker av folk som alle tar det samme bildet.

Det er ikke noe annet å gjøre i Pisa enn å besøke det skjeve tårnet, skriver en annen som har besøkt stedet og også blitt skuffet. Han konkluderer slik: – Du ender opp med å kjøpe noe for ikke å føle at du kastet bort dagen.

«Deprimerende ødemark»

En annen peker på en annen by som mange nordmenn kjenner godt etter hvert:

Dubai. – Det er en deprimerende kommersiell ødemark midt i en ørken. Folket er uvennlige, og mesteparten av befolkningen består av fremmedarbeidere som har blitt tvunget til å komme til denne byen, for deretter å gi fra seg passene sine, skriver en innsender.

Ruinbyen i Jordan er det også enkelte som vil advare mot:

– Petra er veldig ekkel. Menn som prøver å tvinge deg til å kjøpe en tur på hest eller esel. Det er bokstavelig talt hesteskitt overalt på bakken. Det er ubehagelig å være der. Sannsynligvis det verste stedet jeg har besøkt, skriver en bidragsyter.

«Ganske useriøs»

Over til USA.

En kommentar gir uttrykk for skuffelsen etter å ha besøkt berømte Hollywood Boulevard: - Ganske useriøs. Jeg synes synd på folk som tar turen til Los Angeles og ender opp der. De må føle det som «hva, er dette alt?»

En annen skriver at han ble rasende over at folk som opptrer i kostymer på Hollywood Walk of Fame, krevde penger av turister etter at turistene hadde tatt bilde av dem.

– Alt er overpriset og skuffende, skriver en.

Elvis-skuffelse

Elvis-fan og lyst til å se hjemmet hans? Ikke alle lar seg begeistre etter å ha svingt innom Graceland i Memphis:

– Huset til Elvis er ganske kult, men resten av besøket føltes som et stort kjøpepress der de ville selge deg ting fra en gavebutikk, advares det.

De fleste som er innom San Fransisco tar seg en tur til Fisherman’s Wharf. Det kan bli en nedtur, advarer en annen:

– Fisherman’s Wharf i San Fransisco? Tusenvis av bedre ting å gjøre i San Francisco enn å se denne merkelige og dumme bryggen bestående av meningsløse shopping-tilbud.

Overpriset sjømat

– Det er et klassisk sted, men de endeløse suvenirbutikkene og overpriset sjømat gjør det til en felle, advares det.

Svært mange advarer mot det berømte knutepunktet på Manhattan i verdensmetropolen New York:

– Å se Times Square om natten for første gang var helt overveldende for meg. Men etter de første minuttene er det ikke så mye grunn til å bli der annet enn for å bli trakassert av tilfeldige mennesker som prøver å selge deg ting.

– Det hele er designet for turister, skriver en.

Overfylt

Mens vi er i New York, heller ikke Empire State Building er fri for kritikk:

– Det er overfylt og utsikten over New York City er ikke god. Top of The Rock og One World Trade Center er mer verdt et besøk, skriver en.

Svært mange trekker også frem Las Vegas som en skikkelig turistfelle. Som denne innsenderen:

– Stedet er bokstavelig talt designet for å loppe deg for pengene dine, mens de gir deg illusjonen om at du faktisk har en sjanse til å vinne. Og hvis du skulle vinne, gjør de alt i deres makt for å holde deg der, slik at du taper alt igjen og de kan få sitt tilbake.

Verdens første Starbucks

En som skriver at han bor i Seattle advarer mot å besøke den verdensberømte første Starbucks-kafeen som ligger i Seattle. Det kjente selskapet, Starbucks, har sin opprinnelse der:

– The «First Starbucks» på Pike Place er bare en vanlig Starbucks. Hver gang jeg går dit ser jeg en lang kø, der folk må vente i mer enn 30 minutter før de slipper inn. Det gjør meg sint, skriver vedkommende som fastslår at kaffen der er akkurat den samme som man får i resten av verden.