Ryanair tvunget til ydmyk retrett etter flyvning

Ryanair anklaget en passasjer for å ha stelt i stand bråk om bord. Det har vist seg å bli en kostbar affære for selskapet. Foto: Shutterstock

Det irske lavprisselskapet Ryanair har blitt tvunget til å be om unnskyldning og betale erstatning til en passasjer etter en hendelse på en flytur i januar.

På en flyvning fra Dublin til København den 2. januar skal det ha oppstått en episode om bord. Det gjorde at Ryanair i etterkant utpekte en navngitt passasjer som bråkmaker.

Ryanair satte mannen opp på en «no-fly»-liste. Det betød at han ikke fikk fly med selskapet mer, skriver avisen The Journal.

Varslet sjefene

De kontaktet også mannens arbeidsgiver og fortalte sjefene hans om den forstyrrende og kritikkverdige oppførselen de mente deres ansatt hadde stått bak.

Det var bare ett stort og vesentlig problem for Ryanair:

Mannen hadde aldri satte sine ben om bord på det aktuelle flyet. Han hadde ikke engang vært på flyplassen i Dublin denne dagen.

Han hadde riktig nok kjøpt billett på flyvningen, men møtte aldri opp til avgang. Dette fordi han hadde funnet ut at han skulle reise senere.

Sto på sitt

Selv om mannen protesterte mot å bli anklaget for bråk han umulig kunne ha stelt i stand, sto Ryanair på sitt. Episoden skal ha dreid seg om en krangel med besetningen. Politiet ble involvert ved ankomst.

Mannen anklaget derfor Ryanair for ærekrenkelse. Han mente at det å bli utpekt som bråkmaker kunne få karrieremessige konsekvenser for ham.

Saken havnet etter hvert i irsk rett, og der buklandet flyselskapet.

Der hadde Ryanair en adskillig mer ydmyk holdning til hele saken, mente mannen var blitt feilaktig identifisert.

Vil rydde opp

De har opphevet flyforbudet, og gitt mannen «en oppriktig og uforbeholden beklagelse.» Ikke nok med det. De har også tilbudt han en erstatning på 10 000 euro – rundt 114 000 norske kroner.

I tillegg tok de mannens saksomkostninger. Selskapet har også lovet at de skal rydde opp overfor mannens arbeidsgiver slik at han slipper på ha bråkmaker-stempel på seg.