Slår hardere til mot røyking i nordmenns feriefavoritt

Spania vil innføre strenge røykelover og forby røyking også på uterestauranter. Dessuten skal man heve prisen på sigaretter. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De nordmennene som reiser til Spania for å slippe de strenge røykebestemmelsene i Norge, går tøffere tider i møte med feriefavoritten.

Spania har en helseminister, Mónica García, som har bestemt seg for å sette hardt mot hardt når det gjelder hvor det skal være lov å røyke:

Heretter skal det tas hensyn til dem som ikke røyker, mer enn rettigheter for dem som røyker. Det vil gripe inn i hverdagen også for nordmenn og andre turister.

Blir forbudt mange steder

García vil forby muligheten for å røyke på uterestauranter. Hun vil totalforby røyking på alle offentlige strender. Forbudet skal også gjelde i privat bil, dersom det er barn i bilen.

Dette kommer frem i en ny anti-tobakksplan som det spanske Helsedepartementet har lagt frem.

Den forteller ikke bare om en innstramming som ligner sterkt på de reglene som fins i Norge, men som også vil gjøre tobakk dyrere.

Prisene skal økes betydelig

Helsemyndighetene vil øke avgiftene for å dempe forbruket, slik politikken er her hjemme. Det er ikke kjent hvor mye avgiftene skal opp, men prisøkningen blir i spanske medier omtalt som «betydelig.»

Det har lenge vært begrensninger i adgangen til å røyke på restauranter innendørs, der det også er forskjeller fra region til region. På uteserveringer har det imidlertid ikke vært noe forbud.

Det kommer nå.

De fleste røyker ikke

Nå mener helsepolitikerne at fordi det fins barn til stede også på uterestaurantene, bør slike områder være røykfrie. Dessuten, blir det sagt, er det et mindretall av spanjoler som røyker.

Restauranteierne har lenge protestert mot den nye planen, og mener tiltakene vil redusere deres inntekter. Det vil også skape problemer for turismen, hevder de. Det ser imidlertid ikke ut til at myndighetene er innstilt på å ta hensyn til det.

Som flysmart24 har skrevet tidligere, har mange områder i Spania for lengst innført røykeforbud på strendene. Dette gjelder blant annet strender langs Costa del Sol, men også på populære ferieøyer som Kanariøyene og Mallorca. Over 550 strender i landet har røykeforbud.