Gjør det enklere å fjerne Max-flyene ved billettkjøp

Det skal bli enklere å fjerne Boeing Max-flyene fra billettsøk for dem som ikke ønsker å fly med denne flytypen. Skepsisen er stor blant mange etter flere ulykker. Foto: Boeing

Mange reisende velger nå å unngå fly med Boeing 737 Max-flyene etter at mange fly av denne typen ble satt på bakken i januar som følge av en ny ulykke med flytypen.

Nå gjør to av de mye brukte billettsøkemotorene det enklere å fjerne Max-flyene når kundene leter etter billetter. Det gjelder Momondo.no og Kayak.no.

– Vi tilpasser hele tiden søkemotoren vår til reisendes behov, sier Per Christiansen, reiseekspert i Momondo.no til flysmart24.

To styrt – ny ulykke

I 2018 og 2019 styrtet to Max-fly og 346 mennesker omkom. Det fikk den følge at flytypen ble forbudt å bruke i over to år.

Når flytypen endelig ble friskmeldt, kom det nye hendelser som har gitt mange et støkk:

Et veggpanel løsnet på et Max-fly fra Alaska Airlines etter avgang, med den følge at flyet måtte nødlande under dramatiske omstendigheter.

Passasjerer risikerte å bli sugd ut av flyet, men heldigvis satt det ingen i setene der det store gapende hullet i flykroppen oppsto. Senere har flere selskaper funnet løse bolter i Max-flyene de har kjøpt.

Folk usikre

Usikkerheten dette har skapt rundt flytypen har satt et støkk i mange. De takker nei til å fly med Max-fly.

To av søkemotorene som mange nordmenn bruker når de leter etter billige flybilletter er Momondo.no og Kayak.no.

De har et filter der kundene kan begrense søket til å gjelde bare direkteflyvninger. Og dessuten sette et tak for prisen de vil betale, men også fjerne flytyper de ikke vil skal være et alternativ i søkene.

Etter ulykken med Alaska Airlines-flyet registrerte søkemotorene straks en økning på 15 ganger så mange som tidligere, som fjernet Max-flyene fra søkene.

Tar nytt grep

Det har gjort at søkemotorene nå har tatt et nytt grep for å komme kundene i møte: De har flyttet filteret slik at det blir et mer synlig alternativ for kundene enn det har vært før.

Det skal rett og slett bli enklere å fjerne Max-flyene fra søkene, ved at de avgangene som går med Max-fly rett og slett ikke blir vist.

– At Max-flyene ble fjernet fra søk i så stort omfang som etter hendelsen med Alaska Airlines-flyet, fortalte at valg av flytype er viktig for folk. Ikke bare pris og hvilken flyplass de skal til. Derfor har vi besluttet å gjøre filteret for flytype mer fremtredende for folk som bestiller billetter, sier Christiansen.

Skiller også Max-versjonene

Filteret fjerner ikke bare uønskede flytyper fra søk. Det skiller også mellom de to Max-flytypene som eksisterer.

Ulykken med Alaska Airlines skjedde med et Max 9-fly. Den andre versjonen, kalt Max-8, har flydd som normalt hele tiden. Det er denne typen Max-fly blant annet Norwegian har i sin flåte.

Kundene har derfor muligheten for å fjerne Max 9-fly fra søk, men fortsatt la avganger med Max 8-fly vises som normalt.