Sultestreiker mot turist-invasjon på Kanariøyene

De politiske myndighetene på Kanariøyene avviser forslag om å innføre turistskatt. Andre løsninger lanseres. Foto: Shutterstock

Den senere tid har det kommet stadig tydeligere krav fra de fastboende på Kanariøyene om at det nå må innføres begrensninger i antall turister til øyene.

Spesielt har protestene kommet blant innbyggerne på Gran Canaria og Tenerife.

Det siste par døgnene har denne protesten blitt atskillig mer alvorlig:

Iverksetter sultestreik

Nå har en gruppe aktivister mot turistøkningen på Tenerife startet en sultestreik på ubestemt tid. De krever tiltak mot det de mener er en ødeleggende vekst av turismen til Kanariøyene.

Aksjonistene startet streiken torsdag og krever også stans i allerede vedtatte utbygginger av turistanlegg, skriver avisen 20 Minutos.

– Enten lytter de lokale myndighetene, eller så kommer disse menneskene til å sette livene sine i fare, sier Rubén Pérez Flores, talsmann for Canarias Se Agota, til spanske medier.

Nei til turistskatt

En annen følge av turistflommen har vært et krav om å innføre en turistskatt – kalt miljøavgift – dukket opp.

Nå slamrer visepresidenten for regjeringen på Kanariøyene, Manuel Domínguez, døren igjen for det forslaget.

– Det blir ingen turistskatt, er den kategoriske meldingen fra Domínguez ifølge den lokale avisen Maspalomas Ahora lørdag.

Han mener at det å bedre kjøpekraften for folk og senke skattetrykket er en bedre vei å gå.

Industrien mot

Han sier at han ikke har noen tro på at en turistskatt kommer til å bedre den økonomiske situasjonen for øyenes befolkning:

– Kjøpekraften forbedres ved å betale mindre skatt, få bedre lønn og billigere produkter. Slik kan folk få råd til å kjøpe et hjem eller handle i supermarkedet, sier han.

Også turistindustrien har sagt nei. Den har advart mot at det ikke noen garanti for at dagens vekst kommer til å fortsette.

Slå alle rekorder

Motstanden mot den økende turismen kommer, som flysmart24 har skrevet, fordi strømmen av turister etter pandemien ser ut til å slå alle tidligere rekorder.

Derfor har samme problem dukket opp på øyene som på fastlandet: Boliger, som før var forbeholdt lokalbefolkningen, blir i stedet solgt eller leid ut til turistindustrien.

Dette gjør at turistene priser ut de fastboende, som har fått problemer med å ha råd til et sted å bo.

Grensen er nådd

Nå mener derfor mange at en grense er nådd. Behovet for å se på tiltak som kan bedre situasjonen for de fastboende har blitt satt på dagsordenen, og blir hyppig omtalt i lokale medier.

Den 20. april er det derfor varslet demonstrasjoner både på Gran Canaria og Tenerife.

Aksjonistene krever en ny turistpolitikk, som tar mer hensyn til lokalbefolkningens behov og som ikke sliter så mye på miljøet som i dag.