Store protester mot masseturisme på Kanariøyene

Tusenvis av mennesker deltok i protestmarsjene på Kanariøyene. Her fra Las Palmas på Gran Canaria. Foto: Skjermdump/You Tube

De fastboende på Kanariøyene har fått nok av den økende masseturismen. I dag var det store protester mot konsekvensen av turismen på alle de store ferieøyene.

Det har i lang tid vært en stadig mer åpenlys motstand blant innbyggere på øyene, mot å prioritere turistindustrien så tydelig som tilfellet har vært til nå.

Tusener i tog

Lørdag gikk folk i tog rundt på Gran Canaria, Tenerife og de andre øyene. Tusenvis av mennesker har samlet seg i gatene under hovedparolen:

«Canarias tiene un limite – Kanariøyene har en grense.»

Størst ser demonstrasjonene ut til å være på Tenerife med rundt 30 000 deltakere. På Gran Canaria oppgis tallet til 14 000 deltakere.

Den ensidige satsingen på økt turisme, mener stadig flere har gått på bekostning av de fastboende. De fastboende har blitt skjøvet ut av boligmarkedet til fordel for turister.

Har ikke råd

Leiligheter som før sto til disposisjon for unge kanariere, leies i dag ut for mye bedre betaling. Leilighetene leies ut til Airbnb og andre turistaktører.

Resultatet er at øyenes egen befolkning ikke har råd til å finne seg et sted å bo. Dette har utløst protestene, og er ikke en protest mot turistene.

Det kan forklare bakgrunnen for en annen parole:  «Vi vil være vertskap, ikke slaver.»

De krever derfor en ny turisme-modell, som tar mer hensyn til lokalbefolkningens behov enn tilfellet er i dag. De krever flere boliger for de fastboende.

Også fagbevegelsen har kommet på banen med anklager om at det har blitt drevet rovdrift på Gran Canaria.

Vil bygge egne hus

Det kan allerede nå se ut til at protestene har fått resultater. Politikere har lovet at det skal satses mer på boliger for de fastboende.

Også turistindustrien vil bidra. For næringen er det viktig at deres ansatte har et sted å bo til fornuftige priser, og som de vil ha råd til å betale for.

Enkelte selskap innen turistindustrien har tilbudt seg å bygge egne leilighetskomplekser der kun lokalbefolkningen får leie eller kjøpe leilighet.

Protestene ser ut til å spre seg til flere spanske byer og dessuten andre europeiske byer også.