Ferierende nordmenn kan bli møtt av turist-protester

Det legges opp til en stor demonstrasjon mot masseturismens virkninger på Mallorca midt i den norske høysesongen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn som planlegger å feriere på Mallorca denne sommeren, bør ta høyde for at de kan bli møtt av massive demonstrasjonstog.

Temperaturen i aksjonene mot masseturismen stiger, og nå planlegges det en massemønstring den 21. juli i regi av aksjonen «Menys turisme més vida» – mindre turisme, mer liv.

Datoen for de nye protestene er midt i den norske høysesongen på øya, som starter i slutten av juni og varer til midten av august.

Mange nordmenn

At det vil befinne seg mange ferierende nordmenn på øya på dette tidspunktet er uomtvistelig:

På reiseselskapenes salgsoversikter for nordmenns ferier denne sommeren ligger Mallorca høyest, eller blant de høyeste, på alle.

Som flysmart24 har skrevet tidligere, har en av planene for protest vært å stanse flytrafikken på lufthavnen i Palma.

Ny demonstrasjon

Dette blir det trolig ikke noe av.

Aksjonen i juli vil heller skje i form av en ny massedemonstrasjon.

Forrige marsj samlet 10 000 mennesker, og den foregikk i hovedstaden Palma i mai. Den fulgte etter tilsvarende protestmarsjer på Kanariøyene, som hadde samme bakgrunn.

På den aktuelle aksjonsdagen som nå planlegges på Mallorca, er målet å få til protestaksjoner på alle de fire øyene som tilhører Balearene:

Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera.

Ikke mot turistene

Mens aksjonene mot turismen før pandemien rettet seg direkte mot de besøkende turistene, har de ansvarlige for aksjonene nå presisert at det ikke er den enkelte turist som er målet.

Det er konsekvensen av den ensidige prioriteringen av turistindustriens behov som er problemet. Det er mer et sosialt opprør enn aksjon mot de turistene de lever av.

Spesielt har det vært fokusert på mangelen på rimelig husvære for øyenes egen befolkning. Mange huseiere leier ut turistene i stedet for til egen befolkning, fordi eieren får bedre betalt av turistene.