Redd dårlig badevann? De beste – og verste – landene

Rent badevann i Hellas, slår ny undersøkelse fast. Her fra Kreta. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Med økende forurensning av plast og annen søppel i hav og innsjøer, er det mange som kvier seg for å kaste seg ut i bølgene av frykt for å bli syk.

Nå fins det et hjelpemiddel som gjør at valget av sikkert badevann i Europa blir noe enklere.

Nå foreligger årets oppdaterte liste over kvaliteten av badevann i EU-landene. I vurderingen har man lagt spesielt vekt på bakterie-forurensningen i badevannet.

Betydelig forskjell

Listen viser at det er betydelig forskjell mellom de ulike landene, men at hovedkonklusjonen likevel er at badevannet jevnt over holder god kvalitet.

Og det aller sikreste badevannet?

De fem beste landene er Kypros, Østerrike, Kroatia, Hellas og Bulgaria.

Forårsake sykdom

Vurderingen er utarbeidet av Det europeiske miljøbyrået (EEA) i samarbeid med Europakommisjonen, og viser hvor svømmere kan finne trygge badeplasser i Europa i sommer.

Det fokuseres spesielt på sikkerhet for bading, gjennom overvåking av bakterier som kan forårsake alvorlig sykdom hos mennesker, fremfor generell vannkvalitet.

Badevann-studien er svært omfattende, rundt 22 000 ulike badesteder er undersøkt.

Dette er de 10 beste

Dette er de 10 beste landene slik de fremkommer på status for 2024, og prosentsatsen viser hvor stor andel av de undersøkte badevannene som ifølge EEA holder «utmerket kvalitet.»

  1. Kypros – 97,6 pst.
  2. Østerrike – 96,9 pst.
  3. Kroatia – 96,7 pst.
  4. Hellas – 95,8 pst.
  5. Bulgaria – 94,8 pst.
  6. Danmark – 94,0 pst.
  7. Malta – 92,0 pst.
  8. Tyskland – 90,3 pst.
  9. Italia – 90,3 pst.
  10. Litauen – 89,3 pst

Kilde: WISE bathing water quality

Det er verdt å merke seg at det desidert mest populære ferielandet for nordmenn, Spania, havner på en 12. plass med 87,6 prosent, mens Portugal er nummer 14 med 86,2 prosent.

Disse landene er på bunnen

– Det er oppmuntrende å igjen se at europeiske borgere kan høste fordelene av over 40 år med sterke investeringer i å forbedre kvaliteten på våre badevann for å gjøre dem så rene som mulig, sier administrerende direktør i EEA, Leena Ylä-Mononen, om årets oversikt.

Og hvilke land ligger på bunnen av den nye europeiske listen?

På sisteplass finner vi Albania med 41,2 prosent, bak Polen med 54,9 prosent, Ungarn 62,5 prosent, Estland med 66,2 prosent og Belgia 67,7 prosent.