Dette er Europas største flyselskaper

Lufthansa er blant de europeiske flyselskapene som har verdens største passasjerfly, Airbus A380, i sin flåte. Foto: Lufthansa

Tyske Lufthansa har nå klatret til topps på listen over Europas største flyselskaper, og har skjøvet Ryanair ned fra tronen.

Det viser 2017-oversikten over passasjertallene i europeisk luftfart som den danske avisen Jyllands-Posten har laget.

Nå er det ikke god passasjervekst alene som ligger bak Lufthansas nye topp-posisjon, men mye det faktum at konsernet har tatt enda et selskap inn på eiersiden, belgiske Brussels Airlines.

Ryanair like bak

Det gjør at Lufthansa-konsernet oppnår et årlig passasjertall på 130 millioner, mens Ryanair er like bak med 128.8 millioner passasjerer.

Ser man bort fra den veksten Lufthansa-gruppen med flere flyselskaper har fått ved oppkjøpet, er derfor Ryanair fortsatt det største enkeltselskapet. Betydning for 2017-tallene for Ryanair er også at selskapet ble tvunget til å avlyse flere hundre avganger i månedene før jul på grunn av pilotmangel.

På tredjeplass er IAG-gruppen (104,8 mill. passasjerer) som skjuler British Airways, spanske Iberia og lavprisselskapet Vueling.

Videre på listen fins Air France-KLM (98,7), EasyJet (81.6), Turkish Airlines (68.8) og Aeroflot med 50 millioner reisende.

På åttende og niendeplass finner vi Norwegian og SAS, med henholdsvis 33,2 og 29,7 millioner reisende, mens ungarske WizzAir har 28.9 millioner passasjerer.

Kjemper mot Norwegian

WizzAir har blitt en farlig konkurrent for Norwegian, og truer nå Norwegians posisjon som Europas tredje største lavprisselskap. WizzAir hadde en vekst på formidable 24,1 prosent, mot Norwegians 13,1 prosent.

En liten forsmak på den knallharde konkurransen fikk Norwegian allerede i januar, da skvatt WizzAir forbi Norwegian på månedsoversikten for januar. Riktignok marginalt, men det øst-europesiske selskapet kunne i årets første måned kalle seg «Europas nummer tre.»

Fra tidendeplass og utover følger selskapene Pegasus, TUI, Alitalia, Thomas Cook, TAP Portugal, S7 Russland, Aegean, Finnair, Air Europe og Flybe.