Den gang SAS bød på virkelig luksus i luften

Her serveres forretten på en SAS-flyvning. Det var lusksus om bord for de som hadde råd til fly første klasse. Alle foto: SAS Museet, Gardermoen

I dag for 50 år siden løftet det første Boeing 747-flyet for aller første gang. Det som ble verdens mest kjente flytype betød også et gjennombrudd for internasjonale flyruter.  Med den kom også en flyluksus som verden ikke hadde sett maken til – også hos SAS.

Alle flyselskap som “ville være noe», måtte ha et slikt fly i sin flåte. Også SAS, som også den gang var et av de mest profilerte selskapene i verden, hadde sine eksemplarer. Det første kom i 1971. 

747 la grunnlaget for å utvide masseturisme mellom kontinentene. Det firemotors langdistanseflyet kunne ta så mange passasjerer – opp mot 500 – at det gjorde det mulig for andre enn de velbeslåtte å reise med fly fordi billettprisene falt. 

LES OGSÅ:
Dette kan være slutten for verdens største passasjerfly

-Flytypen ble luftfartens største revolusjon da den gikk inn på rutene over Atlanterhavet. De hadde to etasjer og en komfort ingen hadde sett maken til før, sier flyentusiast Per Julius Helweg til flysmart24.no. 

SAS hadde på det meste seks eksemplarer av flytypen. Bildene fra den gang forteller om en opplevelse i luften som var alt annet enn skrapet for service.  

Det var den gang SAS hadde First Class, og der ble det absolutt ikke spart på noe for å få passasjerene på de oversjøiske flyturene til å føle seg vel.  

LES OGSÅ:
Selskapet skyldte på teknisk feil, men piloten var beruset

Sjampanjen fløt. Når det etter avgang var tid for forrett,ble en stor serveringsvogn kjørt frem og som passasjerene kunne forsyne seg fritt fra. 

-Det var så mye og delikat mat at mange reisende ikke orket mer enn forretten, forteller SAS-veteran Thore Erik Winderen. Han er i dag en av ildsjelene bak SAS-museet på Gardermoen.

-For dagens passasjerer må jo serveringen fortone seg som hinsides i forhold det vi er vant med i dag. Hovedmåltidet bestod alltid av tre retter, og den ene var fast: Det var nylaget Chateaubriand som ble transjert ved setet til passasjerene, forteller Winderen. 

Ellers gikk det i hummer og kaviar, kun det aller beste ble servert foran i flyet. 

-Deretter ble det servert ost, kaffe og kaker. Det var en egen lounge i andre etasje, i flyets kuppel foran. Der kunne man trekke seg tilbake etter middag og nyte e avec og en sigarett, forteller han. 

LES OGSÅ:
Nå blir det bedre wifi hos Norwegian – det blir ikke gratis

Men heller ikke de som reiste business eller økonomi hadde noen grunn til å klage. Det var raus servering flere ganger under flyturene. En tyr/retur-billett til New York på økonomiklasse kostet den gangen rundt 3 500 kroner, det tilsvarer rundt 15 000 kroner i dag. 

Helweg fikk selv oppleve å fly Jumbojet flere ganger. Flytypen var den gang verdens største passasjerfly, og beholdt den posisjonen til Airbus kom med sin A380 på 2000-tallet. 

-Flyet kom i en tid da verden var opptatt av Apollo og Concorde. Verden fikk raskt «Jumbomania». Jeg har selv hatt gleden av å reise med jumbojeten til alle verdens kontinenter, og vil savne flyet. Den er ikke bare vakrere enn A380, men der også mer intim, selv om den er en kjempe, sier Helweg. 

I motsetning til konkurrenter som stappet maksimalt antall seter inn i flyene, valgte SAS å begrense sine kabiner til 353 passasjerer. Dette, ifølge selskapet, for å gi passasjerene en opplevelse av mer plass og komfort. 

LES OGSÅ:
Forenklet fortolling utvides på Gardermoen

Men Jumbo-eventyret ble ingen økonomisk suksess for SAS, for å si det mildt. Mange flyselskaper følte seg presset til å kjøpe de store maskinene for prestisjens skyld og for å opprettholde imaget som et stort flyselskap. 

Andre selskaper hadde mye frakt om bord i sine 747ere. Det klarte ikke SAS å kopiere i et skandinavisk marked som den gang besto av bare 17 millioner mennesker.  

-SAS prøvde ut flere ruter med kjempeflyet, blant annet fra Stavanger og Bergen til New York. Men det var det som er dagens SK 907-rute, fra Oslo til New York, som i flere perioder på 1970-og 1980-tallet hadde den i fast trafikk, forteller Helweg. 

Flyfabrikken Boeing hadde i utgangspunktet liten tro på det store flyet, fabrikken var mer fokusert på supersoniske fly som ledelsen helt klart mente tilhørte fremtiden. Likevel laget Boeing det store flyet for Pan Am, kanskje verdens mest kjente flyselskap gjennom tidene. 

LES OGSÅ:
Svakt Syden-salg kan gi tidenes billigsalg i sommer

-Hvis du betaler skal jeg lage det, sa Boeing-sjefen da Pan Ams konsernsjef under en fisketur ymtet frempå at han godt kunne tenke seg et større fly. Og slik ble det. Flytypen, verdens første wide body-fly, ble en knallsuksess. I dag er det produsert over 1 500 fly av typen. 

Jumboen er fortsatt i drif, også som passasjerfly. I de senere årene har dens arvtaker som verdens største føy. Airbus A380, slitt kraftig og mange spår at produksjonen av den europeiske dobbeltdekkeren kommer til å opphøre om få år. 

LES OGSÅ:
Slik bruker du seks feriedager og kan nyte 12 fridager

Det får luftfartsfolk til å spørre: Hvilken flytype dør først, A380 eller Boeing 747? 

For SAS gikk Jumboen på ruten til Los Angeles, samt til Østen. Den norske operasjonen med 747 gikk fra Gardermoen. 

Etter at SAS hadde hatt sine Jumboer i drift fra 1971, ble den siste solgt i 1987.  

Mindre og mer drivstoffeffektive fly, ikke minst DC-10eren, dukket opp som var mye mer økonomiske og hensiktsmessige. Men de oversjøiske flyturene ble aldri være de samme igjen.