Ville fly med promille fra Gardermoen – dømt til fengsel

Styrmannen i KLM dømt til 90 dagers fengsel etter å ha bli tatt med promille. Foto: Knut-Erik Mikalsen.

Styrmannen i det nederlandske flyselskapet KLM koste seg med øl og sprit før han neste dag skulle fly fra Oslo Lufthavn til Amsterdam. Det kostet piloten jobben. Nå må han i tillegg sone 90 dager i fengsel.

Hendelsen inntraff i mai i fjor etter at mannskapet hadde landet på Gardermoen og tatt taxi ned til hotellet i Oslo.

I Øvre Romerike Tingrett har den nederlandske mannen forklart at besetningen koste seg med noen medbrakte øl i parken ved hotellet etter at de ankom rett før midnatt.

Dessuten blandet styrmannen seg en 0,5 liters flaske med brennevin som han drakk.

Da de skulle fly tilbake til Amsterdam neste dag klokken 14.10, hadde styrmannen vært på utvendig sjekk av flyet da han så at politiet hadde troppet opp i kabinen for å ta alkoholtest av mannskapet. Dette skal angivelig ha vært en tilfeldig kontroll.

Styrmannen forklarte i retten at han følte seg promillefri. Grensen for mannskap på fly er som med bil i Norge, promillen skal ikke være over 0,2 promille.

Da styrmannen blåste, gjorde utstyret utslag som indikerte en promille over denne grensen.

Han ble derfor tatt med til sykehus, og fire ulike tester viste en promille på 0,27  og 0,35.

For styrmannen, som har to små barn, førte hendelsen på Gardermoen til at han mistet jobben i KLM.

Forsvareren ba i retten om at mannen burde kunne dømmes til betinget fengsel fordi han nå var i en prosess om en ny jobb, at han hadde tatt grep om sitt alkoholmisbruk ved å ha vært på avrusningsklinikk. Dessuten deltar han jevnlig på møter hos Anonyme alkoholikere.

Retten fant imidlertid ikke å ta hensyn til disse forholdene, men skriver derimot i dommen at allmennpreventive hensyn tilsier at det reageres med fengselsstraff.

– Særlig må dette gjelde piloter, og i saker hvor medlemmer av en flybesetning møter opp påvirket på jobb. Farepotensialet i luftfarten er stort, noe som krever at crewet til enhver tid er oppmerksomme og årvåkne når de er på jobb, skriver retten.

Aktor la ned påstand om 120 dagers fengsel, mens retten – fordi den enkle saken hadde tatt lang tid å få frem i rettsapparat – fastsatte dommen til 90 dagers fengsel.

Retten skriver at det er liten rettspraksis i slike saker, men henviser til en dom mot en pilot i Air Baltic som tidligere ble dømt til 6-7 måneders fengsel. Men det gjaldt en kaptein som hadde 0,53 i promille.

Lik flysmart24.no på Facebook