SAS: – Skuffet over illojale piloter med ros til Norwegian

SAS' informasjonssjef Knut Morten Johansen reagerer stert på uttalelser fra en av lederne for de streikende pilotene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

I SAS brer det seg en stigende irritasjon over at streikende piloter roser Norwegian som setter opp ekstra avganger i en situasjon hvor selskapets egne piloter har lagt ned arbeidet. Også SAS-kolleger av de streikende pilotene reagerer. Pilotene angrer ikke.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS sier til flysmart24.no at mange av de andre ansatte i selskapet sterkt misliker SAS-pilotenes ros av Norwegian, og mener dette er en opptreden som har provosert mange andre SAS-ansatte og som han mener grenser opp mot streikebryteri.

Han presiserer at han ikke bestrider ansattes rett til å streike, men sier at mange reagerer på at pilotene støtter Norwegian som de mener utnytter situasjonen og undergraver driftsgrunnlaget for det selskapet de er ansatt i.

– Jeg må innrømme at jeg er skuffet over den illojale opptredenen pilotene her viser, og forstår at det føles vondt for andre ansatte i SAS som nå må jobbe døgnet rundt for å hjelpe de titusener av passasjerer som trenger hjelp som følge av at pilotene streiker, sier Johansen til flysmart24.no.

Uttalelsen kommer etter at Norwegian, som følge av streiken i SAS som startet fredag, besluttet å sette inn ekstra avganger til Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø, Bodø og Ålesund lørdag. Også søndag settes det opp ekstra avganger.

Dette grepet fra en av SAS’ hardeste konkurrenter uttalte leder Jan Levi Skogvang i Scandinavian Norge Flygerforening seg positiv overfor Norsk Telegrambyrå (NTB) lørdag:

– Vi ønsker ikke å ramme tredjepart, altså passasjerene. Det er til hjelp at Norwegian har kapasitet til å sette opp ekstra avganger, sa han. Uttalelsen er formidlet alle landets aviser, og brukt bl.a. av VG.

Representanter for en av de andre, store ansattgrupper i SAS reagerer på samme måte som Knut Morten Johansen sterkt negativt på denne uttalelsen.

Av frykt for å skape vond blod mellom sin organisasjon og pilotene vil vedkommende ikke stå frem med navn eller hvilen organisasjon denne representerer.

-Vi skal jobbe sammen i samme selskap etter at streiken er slutt. Jeg snakker ikke om selve streiken eller grunnlaget for den. Det er imidlertid  vondt å se på at pilotene heier på en konkurrent som ikke bare opptrer med noe som sterkt minner om streikebryter, men der selskapet skor seg økonomisk med å kjøre billettprisene til himmels, sier en av de ansattes representanter.

Ansattrepresentanten legger til:

-Vi ville aldri ha gjort noe tilsvarende hvis det var vi som var i konflikt.

Jan Levi Skogvang selv sier lørdag kveld at han ikke kan forstå at noen i SAS-ledelsen er opptatt av en slik uttalelse, men at han ikke er innstilt på å kommentere saken ytterligere. Han angrer ikke på det han sa til NTB, og avviser at det er illojalt.

– Jeg vil bare si at den uttalelsen var en støtte til passasjerene, ikke til Kjos. Mer vil jeg ikke si om den saken, sier Skogvang.