Streik: Afrikansk flyselskap blir redningen for mange

Ethiopian Airlines' Norge-sjef Mussie Fitehamlak foran Dreamlineren som går mellom Oslo og Stockholm. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det er ikke nødvendig å betale over 2 600 kroner for en Norwegian-billett fra Oslo til Stockholm nå mens SAS-pilotene streiker. Du kan fly firestjerners afrikansk og slippe unna med noen få hundrelapper for den samme strekningen.

En mulighet mange ikke er klar over er at SAS’ alliansepartner Ethiopian Airlines har fast rute mellom Oslo og Addis Abeba. Dette er det eneste afrikanske selskapet som har fast passasjerrute til Gardermoen.

Ruten til og fra Afrika er direkte, men ikke non-stop. Den går fra Oslo, mellomlander på Arlanda utenfor Stockholm før samme fly setter kursen non stop mot den etiopiske hovedstaden. Også returen går via den svenske hovedstaden.

Det er fullt mulig å kjøpe billett kun mellom Oslo og Stockholm. Dette er en mulighet som mange plutselig oppdaget da pilotstreiken satte de fleste SAS-fly på bakken fredag.

– Samme kveld gikk Ethiopians fly fullt fra Oslo til Stockholm, forteller selskapets salgssjef i Norge, Thomas Hellem, til flysmart24.no.

Dette alternativet kan også dessuten være lønnsomt i forhold til det eneste alternativet med Norwegian. Dette er prisene mandag morgen på Finn Reise, og gjelder reise mandag:

  • Direkte Oslo – Arlanda med Ethiopian Airlines kl. 19.45:  445 kroner
  • Direkte Oslo – Arlanda med Norwegian kl. 19.30: 2 638 kroner. 

– Vi har ledige seter også i dagene som kommer, sier Hellem. Selskapet opererer gjennom hele uken, unntatt på torsdager.

Nå har den kun én avgang per dag i hver retning, om morgen inn fra Stockholm til Oslo og tilbake igjen på kveden.

Til gjengjeld er dette en flytur av det høyst uvanlige slaget på denne knapt timelange strekningen med et eksotisk selskap som har fire av fem mulige kvalitets-stjerner hos analyseselskapet Skytrax. Det er i klasse med Emirates og Thai Airways, og en stjerne mer enn SAS som har bare tre.

OBS: Dette er SAS-avganger mandag og tirsdag som IKKE er berørt av streiken. Står ikke flyvingen din på denne listen, er den innstilt.

Ikke nok med at man får stifte bekjentskap med et eksotisk flyselskap på våre breddegrader. Ethiopian stiller også med en stor fugl, en Boeing 787 Dreamliner, på strekningen.

I stedet for å fly med «hverdagsmaskinen» Boeing 737-800 hos Norwegian, får man fly med et skikkelig langdistansefly med to midtganger og med skikkelig business class, om man har råd og vil.

I tillegg til 246 seter på økonomiklassen, har Dreamlineren 24 business class-seter. Maskinen er en Dreamliner 8-versjon.

Ruten mellom Oslo og Addis Abeba, via Stockholm, ble åpnet i 2017 og selskapet har hatt god passasjerutvikling på den. I fjor ble den utvidet til seks ukentlige avganger. Selskapet er det største i Afrika, og har et stort rutenett på det afrikanske kontinent.

Mange nordmenn som bruker flyruten fra Oslo reiser videre til bl.a. Cape Town, Zanzibar, Madagaskar og reisemål i Kenya.