Sendte prisen til himmels – flyr med tomme seter

De høye prisene hos Norwegian er over smertegrensen selv for forretningsreisende. Derfor må selskapet fly med tomme seter. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norwegian har satt billettprisene så høyt under SAS-streiken at til og med forretningsreisende sier nei takk til å fly med selskapet. Det betyr tomme seter på stort sett alle avganger, selv om selskapet er alene i markedet mellom de store byene i Sør-Norge.

Inntrykket som er skapt de senere dagene om at det er smekkfulle Norwegian-fly som følge av SAS-streiken, stemmer derfor ikke for denne innværende ukes del. Selskapet har også satt inn en del ekstra avganger.

– Det er ledige seter på de fleste avgangene i Sør-Norge de neste dagene. Noen avganger har færre seter ledige, men absolutt muligheter for reisende å finne alternativer mellom Oslo og Bergen, Stavanger og Trondheim, sier kommunikasjonsdirektør Anette Maltun Koefoed i Berg-Hansen reisebyrå til flysmart24.no.

Presseansvarlig i Norwegian, Charlotte H. Jacobsson, vil ikke kommentere belegget nå under streiken og henviser til selskapets trafikktall som kommer i neste måned.

På denne flyvingen fra Stockholm til Oslo mandag var det 40-50 seter ledige ta flyet tok av. Foto: Privat

– Vi har hatt ekstremt stor etterspørsel etter billetter og har satt opp ekstraavganger der vi har hatt mulighet for det, skriver hun i en epost til flysmart24.no.

Berg-Hansen er størst på markedet for forretningsreiser i Norge, men selger også en betydelig andel billetter til ferie- og fritidsmarkedet.

Byrået bekrefter at mange jobbreisende, som synes prisene Norwegian operer med er over smertegrensen, har valgt å droppe reisen:

– Ja, vi ser at de jobbreisende som har hatt mulighet til å flytte møter og arrangementer har utsatt reisen denne uken. Samtidig er dette en uke hvor det er noe reduksjon blant de som reiser, siden det er 1. mai på onsdag. Det er derfor ikke overraskende at det er noe ledig på disse strekningene, sier Maltun Koefoed.

Etter at artikkelen ble publisert ved middagstider mandag, har flysmart24.no fått inntrykket av ledige seter bekreftet av reisende som har oppgitt at det langt fra har vært fulle fly. På en flyvning fra Stockholm til Oslo på ettermiddagen mandag var det minst 40-50 ledige seter, får vi opplyst.

Strekningene i Sør-Norge mellom Oslo og Stavanger, Bergen og Trondheim er ikke bare de mest trafikkerte i Norge, men også blant de største og tyngste strekningene i Europa. Med SAS ute av spill, så nær som noen få avganger, er Norwegian alene om å betjene dette store markedet.

Da har selskapet kjørt prisene til himmels ved at det nå bare er én prisklasse ledig.

Det gjør at den laveste prisen for en tur/retur-billett mellom Oslo og Bergen mandag er på rundt 6 000 kroner. Disse billettene er heller ikke mulig å kansellere.

Det høye prisnivået gjelder frem til mandag i neste uke.

– Vi må huske at det er stor konkurranse på norsk innenriks på enkelte destinasjoner og da er prisene ekstremt lave. Det kan derfor være veldig overraskende for mange at prisene nå er så høye. Men dette styres av tilbud og etterspørsel. De prisene vi nå ser, ligger litt over de prisene vi ser i høysesongen og ferietiden. Det er nok mange som har satt kaffen i vrangstrupen når de skal fly i juni og juli og er vant til «normale» priser, sier Maltun Koefoed.

Hos Norwegian begrenser Jacobsson seg til å opplyse at selskapet har satt opp en del ekstra avganger i Norge mandag og tirsdag på grunn av høy etterspørsel. Om ledige seter sier hun:

-Vi kommenterer kabinfaktoren i våre trafikktall, skriver hun i en epost.

Luftfartsanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror ikke de høye billettprisene hos Norwegian vil slå tilbake på selskapet når steiken er over:

-Høy pris og usikkerhet om muligheten for refusjon av utgifter tar nok markedet høyde for, tror Elnæs.

Det generelle salget av Norwegian-billetter har økt med nesten 40 prosent hos søkemotoren Finn Reise under streiken.

-Dette betyr ikke nødvendigvis at oppgangen inkluderer de dyre billettene som har ligget i markedet etter at streiken startet. Prisene med Norwegian litt frem i tid, eksempelvis to uker, er meget lave og på vanlig lavpris nivå. Disse går unna. Generelt har bookingene etter påske fått ett stort løft ikke bare på fly, men også på hotell, leiebil og feriehus, sier kommersiell direktør, Terje Berge.

Lik flysmart24.no på Facebook