SAS-sjefen varsler flykaos i ferietrafikken i år

Toppsjefen for SAS, Rickard Gustafson, frykter en problematisk sommertrafikk i år. Foto: SAS

Det kan bli kaos i sommerens flytrafikk, frykter toppsjefen for SAS som varsler store forsinkelser og innstilte fly i ferietiden. Mange frykter et flykaos som blir mye verre enn sommeren i fjor.

Alle peker på samme årsak: Luftrommet over Europa er sprengt, og man sliter med en vedvarende svikt i den europeiske flygeledertjenesten.

I fjor førte dette til store problemer for folks sommerreiser. I år kan det ifølge Rickard Gustafson bli enda verre, og det bare uker etter at SAS-streiken skapte problemer for flere hundre tusen reisende:

– Jeg er kjempeurolig for den kommende sommeren. Flygeleder-kapasiteten for å håndtere trafiken i Europa fins ikke. Det blir innstilte fly, det blir forsinkelser, det blir kaos, sa Gustafson i et møte i Stockholms Handelskammare torsdag.

Flere andre selskap har advart mot det samme.

Ifølge avisen Svenska Dagbladet ser det denne gangen bekmørk ut. I fjor sommer var det dobbelt så mange forsinkelser som året før, til tross for at trafikken bare økte med fire prosent.

Airlines of Europa, som er bransjeorganisasjonen for flyselskap i Europa, var svikt i flygeleder-tjenesten årsaken til 75 prosent av alle forsinkelsene i Europa. Det var streiker og konstant underbemanning som forårsaket problemene, som igjen påfører flyselskapene enorme utgifter. Dessuten at flygeldertjenesten i noen av Europas land fungerer svært dårlig.

Sommeren i år kommer ikke til å bli noe unntak. Allerede har streike-ivrige franske flygeledere vært ute og varslet som aksjoner.

Deres spanske kolleger har gjort det samme, og for flytrafikken et det svært viktig at flygeledertjenesten i disse landene fungerer.

Eurocontrol, som er organisasjonen som skal samordne flygleder-tjenesten i Europa, har også varslet at det er underbemanning i viktige delet av tjenesten også i år. Den er dårligere enn i fjor, advarer man. Og da var det ille.

At Europa ser ut til gå mot en sommer med massive flyforsinkelser har vi allerede fått klare indikasjoner på. I februar økte forsinkelsene med 46 prosent, og det i en måned med liten trafikk.

– Det vil bli verre utover  i året, advarte flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair overfor flysmart24.no.

Han har vært ute med tydelige advarsler overfor det norske feriepublikummet. Han mener det haster å få en orden på situasjonen, og forklarer problemene slik:

– Det er underskudd på flygeledere, gammelt utstyr, økt flytrafikk, streiker og aksjoner samt at hvert enkelt land kontrollerer sitt luftrom. Første steg til forbedring er at streiker og aksjoner må varsles i rimelig tid, minst 14 dagers varsel, da kan flyselskapene tilpasse seg bedre, mener han.

Lik flysmart24.no på Facebook