Nå straffer politiet også turister som kjøper kopivarer

Det går ikke mange minuttene mellom hver selger av kopivarer på stranden i Spania. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Denne sommeren bør du vokte deg vel for å handle kopivarer på Spania-ferien. Til nå er det kun selgerne av ulovlige kopivarer som har fått smake politiets knallharde bøter. Denne sommeren varsler spansk politi en helt ny kurs.

Fra nå av kommer også turister som kjøper de ulovlige produktene til å bli bøtelagt.

Den første utenlandske turisten har allerede fått merket politiets nye praksis. Nå blir kjøperen også straffet fordi det dreier seg om varer som det er ulovlig å selge.

Turisten ble stanset for noen dager siden midt på gaten i Palma på Mallorca. Polititjenestemenn hadde sett at han hadde kjøpt varer hos selgere som åpenbart og solgte kopivarer. Det skal ha dreid seg om en mindre handel, trolig et par solbriller.

Resultat? Beslaglagt vare og 1000 kroner i bot, som vedkommende måtte betale før turen gikk hjem.

Politiet sier at de reagerte «snilt» med bot på laveste nivå siden dette var den første som ble skrevet ut, melder avisen Mallorca Diario.

Et nytt lovverk åpner for at bøtene kan være opp mot 700 euro, og altså 7 000 norske kroner.

Spansk politi sier det ønsker å være tydelig på at dette ikke blir et engangstilfelle.

Politiet sier at overvåkingen av den sterkt økende handelen med ulovlige produkter i det offentlige rom kommer til å bli intensivert denne sommeren.

Politiet advarer mot at bøtene turistene risikerer kommer til å bli betydelig høyere etter hvert. Det vil også dukke opp egne informasjons-kampanjer rettet mot de besøkende. De  for å informere om faren for å bli økonomisk straffet.

Politi både i Spania, Hellas og Italia har de senere årene drevet en intens jakt på det økende salget av kopivarer. Kjøpesterke turister er lett bytte for de som opererer i dette markedet.

En sak er at piratkopiering av varer i selg selv er ulovlig. Denne handelen skjer svart og tapper dermed i tillegg landene for milliarder av avgiftskroner. Kopihandelen har blitt en milliard-industri.

Kjøperne i Spania har til nå ikke risikert noe. De kunne i verste fall bli bøtelagt hvis det på flyplassen ble oppdaget at de tok med seg større mengder kopivarer ut av landet.

Mens politiet i Spania har konsentrert jobben mot å ta og konfiskere varer fra selgerne, har andre land også rettet sine reaksjoner mot kjøperne.

Det er det samme som nå skjer i Spania, og på Mallorca spesielt.

Omsetningen av ulovlige merkevarer pågår i stor stil på alle de store feriemålene i Spania, såvel på Kanariøyene som på Mallorca og på fastlandet.

For norske turister har praksis hos den norske Tolletaten vært at import av kopivarer til eget forbruk ikke har blitt straffet.

Lik flysmart24.no på Facebook