Slik reagerer norsk toll om du tar kopivarer hjem

Salg av kopivarer foregår åpenlyst på strendene i Spania. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn som kjøper kopivarer på ferien i flere land langs kysten av Middelhavet risikerer gigantiske bøter hvis de blir tatt i kontroll. Hjemme i Norge går det en helt klar grense fra når du blir vinket videre til det vanker beslag og bot.

Denne sommeren har både Italia, Frankrike og Hellas satt inn støtet mot den voksende illegale omsetningen av kopivarer.

Det er spesielt turistene som er selgernes mål. Også Spania slår har til mot slik virksomhet, men har rettet sin aksjon mer mot selgerne enn kjøperne.

En sak er at piratkopiering av varer i selg selv er ulovlig, men denne handelen skjer svart og tapper dermed i tillegg landene for milliarder av avgiftskroner.

Derfor har de innført bøter på opptil 100.000 kroner for den som blir avslørt å ha kjøpt slike varer, eller for å ha solgt dem. Tiltakene er gjort i et forsøk på å stanse eller dempe denne aktiviteten.

Den som unngår å bli stanset av utenlandske kontrollmyndigheter på vei hjem, risikerer også å bli tatt hvis de blir kontrollert etter ankomst Norge etter å ha handlet kopivarer på ferieturen.

Tolletaten sier at den ser etter alle typer ulovlige varer ved kontroll, også kopivarer. Men:

Elisabeth Chr. Nettum, seniorrådgiver. Foto: Tolldirektoratet

-Det er ikke ulovlig å innføre små mengder, en til to artikler, piratkopierte varer til eget bruk. Vi vil imidlertid fraråde reisende å ta med piratkopierte varer til Norge, sier seniorrådgiver Elisabeth Chr. Nettum i Tolletaten til flysmart24.no.

Men hun understreker at dersom innførselen er over dette kvantum, vil ikke tollerne vise noen nåde:

-Da blir det bot og beslag av de ulovlige varene, sier Nettum. Forelgget vil være avhengig av mengder varer.

Hun advarer spesielt mot å ta inn varer for å selge disse videre. Den som importerer varer for videresalg vil risikere å bli straffeforfulgt.

-Har du med deg for eksempel en cap og en t-skjorte vil dette passere tollkontrollen inn i Norge, men det er viktig å huske at om du har planer om å selge varen etterpå, gjør du noe ulovlig. Det er ikke lov å omsette falske varer, sier Nettum.

Hun minner om at det ikke bare er det ulovlige i å kjøpe kopivarer i utlandet som er viktig å ta hensyn til, men også for å beskytte din egen helse og sikkerhet.

-Piratproduserte klær og vesker kan inneholde skadelige kjemikalier som for eksempel kan forårsake allergi ved bruk, sier Nettum.

Hun legger også til:

-Det er også viktig å huske på at dette er varer som er produsert av organiserte kriminelle under omstendigheter som er ukjente. Inntekten fra produksjon og salg av disse varene går til å finansiere terrorvirksomhet og annen kriminell virksomhet, sier hun.

Lik flysmart24.no på Facebook