Taxfree-butikken utsatt for utspekulert tyveri

Når kundene skal teste varer i taxfree-butikken møtes de av tomme krukker. Det forklarer kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway bakgrunnen for. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Da det kostbare innholdet i de små krem-krukkene stadig forsvant, bestemte de ansvarlige i taxfree-butikken seg å stanse tyveriene: Innholdet, ikke sjelden verdt flere tusen kroner, ble fjernet fra alle vareprøvene.

– Kremen som var i prøvebosene ble stjålet, rett og slett. Dette kunne vi ikke la fortsette, og må derfor stille ut prøve-krukker med kremer der innholdet er fjernet, sier Haakon Dagestad.

Han er kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway, som driver de fleste taxfree-butikkene på norske flyplasser.

På Oslo Lufthavn er utvalget stort, og fristende for mange som ikke har penger til å betale for seg.

Damedufter og kremer er en av de store slagerne på taxfree, og mange av disse produktene er svært dyre. Priser på opp mot 2 000 – 3 000 kroner for de mest kjente merkene er ikke sjelden.

Dette blir tydeligvis for fristende for noen.

De mest utspekulerte fant raskt ut at det var en effektiv måte å skaffe seg innholdet på uten å betale:

De tok med seg små skjeer som de brukte til å fjerne innholdet i vareprøvene med. Kremen puttet de så i poser som de også hadde tatt med, og sikret seg dyrebare kremer uten å betale.

– Da dette ble oppdaget, protesterte de og hevdet at kremen i posen var deres egen. Det var vanskelig å motbevise. For oss ble det store tap. For å få en stopp på dette måtte vi derfor rett og slett fjerne kremen fra prøve-eskene. Det ser litt merkelig ut at vareprøver med krem ikke inneholder produktet som skal selges. Men det er altså en forklaring, sier Dagestad.

Tyverier på taxfree-butikkene på Gardermoen skjer daglig, og alle som blir tatt, blir også politianmeldt.

– Vi skal være blant de butikkene i Norge som anmelder flest tyverier hvert år. Det blir rundt 400 anmeldelser i året, forteller Dagestad.

Vanskeligst å håndtere er tyveri-bandene som reiser fra flyplass til flyplass, med eneste formål å stjele så mye av lett omsettelige varer som mulig.

– Som regel er dette tobakksvarer og parfyme. Noen av dem, sigarer for eksempel, er små men svært dyre. De er populære blant de profesjonelle tyvene, sier Dagestad.

Andre produkter er dyr kosmetikk, som de som Dagestad kaller «semiproffe», tar.

Og amatørene, de som oftest stjeler fordi de synes det er spennende, forsyner seg av de produktene de selv bruker.

– De stjeler til eget forbruk. De lar tyvegodset gli ned i vesken mens de kjøper og betaler for noe annet, sier Dagestad.

Han sier at alle butikkene på Avinors flyplasser er kameraovervåket, og at man følger spesielt godt med på de områdene av butikken hvor det erfaringsmessig er oftest tyverier.

Lik flysmart24.no på Facebook