De greske øyer passerer Spania i popularitet i sommer

Sommer, varme og fart! Ferielivet utenfor Agios Nikolaos på Kreta er like bekymringsløst i år som før. Foto: Knut-Erik Mikalsen

For første gang blir ikke Spania det foretrukne ferielandet for nordmenn om sommeren. Et høyere spansk prisnivå har gjort at Hellas denne sommeren passerer Spania som ferieland nummer én.

Dette viser ferske salgstall hos Nordens største feriereisebyråkjede, Ticket Feriereiser, som ble lagt frem mandag. Tallene omfatter sommersesongen fra mai og til og med september.

I alle år har Spania hatt et fast grep om nordmenns ferievaner, og vært på topp når det gjelder bestilte feriereiser.

I år har det skjedd en endring.

Hellas er det landet Ticket har solgt flest reiser til denne sommeren. Det omfatter alle typer reiser. Deretter følger Spania med Thailand, USA og Tyrkia på de neste plassene.

Det samme mønsteret ser vi når vi kun ser på charterturer. Også her er Hellas i toppen, men nå fulgt av Spania og Tyrkia som nummer to og tre. Ticket selger reiser for alle de store pakkereiseselskapene som Ving, TUI og Apollo.

Kreta og Rhodos er de store driverne, dit majoritetenav de som skal til Hellas reiser. På de neste plassene ligger Athen, Santorini og Lefkas.

Det spesielle er at det er tilbakegang i reisesalget både for Hellas og Spania i forhold til i fjor. Nedgangen er imidlertid mindre for Hellas enn for Spania, og dermed blir de populære greske øyene vinneren i år.

– Hellas har de siste årene fristet stadig flere, men sommeren 2019 går mot trenden og bestillingene går
tilbake. Dog er Hellas fortsatt vårt mest populære ferieland i sommer, sier markeds- og administrasjonssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen.

At Tyrkia kommer kraftig tilbake etter noen år med nedgang av lavere etterspørsel, vises på det faktum at landet rykker opp fra 6. plass i fjor til pallplass i år.

– Det er de typiske feriestedene langs den tyrkiske riveria – Alanya, Side og Belek – som topper når vi snakker om hvor folk som reiser til Tyrkia velger å legge sine ferier, sier Wolff Andresen.

Tyrkia, med Antalya i spissen, var et av de reisemålene som ble hardest rammet av nedgangen i
etterspørselen som en følge av urolighetene i landet.

– Antalyas opphenting var allerede et faktum forrige sommer, og bestillingene fortsetter å øke også i år. Foran sommeren i fjor klatret Antalya fra å ligge langt utenfor topplisten til 7. plass over de mest populære reisemålene med en økning på 188 prosent. I år fortsetter klatringen. I en tid da de fleste reisemålene har en nedgang i bestillingene så øker Antalya med 10 prosent,  sier Wolff Andresen.

At Spania har blitt passert av Hellas tror hun har sammenheng med at prisnivået på Mallorca – det i særklasse mest populære enkeltreisemålet om sommeren – har økt betydelig de senere årene.

– Dessuten er det nok slik at mange har feriert på Mallorca i svært mange år, og har lyst til å prøve noe nytt i år. Kanskje en gresk øy. Jeg tror nok ikke turistene vil svikte Mallorca i årene fremover. Det er nok mer snakk om en pause, mener Wolff Andresen.

De som velger Spania som feriemål i sommer foretrekker Mallorca, etterfulgt av Barcelona og Alicante.

60 prosent av alle nordmenn planlegger å reise utenlands på ferie sommeren 2019 viser en undersøkelse som Kantar Sifo har gjort for Ticket.

Dette er nedgang mot sommeren 2018 da nesten 80 prosent planla en utenlandsreise i løpet av sommerferien.

Ytterligere 11 prosent oppgir at de kanskje skal reise utenlands, mens 6 prosent er usikre.
23 prosent planlegger ingen feriereise utenlands denne sommeren.

Den viktigste grunnen, som 43 prosent av alle som skal reise utenlands oppgir som grunn for at de skal
reise, er kvalitetstid med partner og familie. Nesten like mange (42 prosent) oppgir at de vil være garantert sol og varme samt å komme bort fra hverdagen som grunner for feriereisen. Foran sommeren i fjor var det 45 prosent om oppga sol og varme som fremst grunn til å reise på ferie til utlandet.

Lik flysmart24.no på Facebook