Fremdeles 200 000 ledige Syden-reiser i sommer

Det er fremdeles store muligheter for å finne seg en ferie i Syden i sommer. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Salget av Syden-reiser har gått svært tregt denne sommeren. Selv om gråvær over store deler av landet har fått fart i salget nå like før skolens sommerferie-start, sitter charterselskapene fremdeles med rundt 200 000 usolgte turer når sommerferien starter. Det kan gi et rush av billige ferier fremover.

Dette tallet har Finn Reise utarbeidet for flysmart24.no, ut fra tilgjengelige data og egne tall.

Selskapet har en nøkkelrolle som salgskanal på nettet med produktene fra alle de store charter-operatørene – Ving, Apollo og TUI (tidligere Star Tour).

– 200 000 er et høyere antall usolgte turer enn vi er vant med. Det kan føre til at det blir billigsalg på Syden-turer utover sensommeren og høsten. De aller fleste av de ledige reisene kommer til å bli solgt. Det kommer bare an på pris, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge.

Terje Berge, Finn Reiser. Foto: Caroline Roka

Pakkereise-selskapene har denne sommersesong, som varer fra mai og ut september, hatt liggende ute 650 000 enkeltreiser. Rundt 70 prosent av kapasiteten er nå solgt, og fremdeles er det en del ledig til alle de populære feriemålene som Spania, Hellas, Tyrkia.

LES OGSÅ: De greske øyer passerer Spania i popularitet i sommer

Berge sier imidlertid at et stort antall usolgte reiser i seg selv ikke er noen garanti for å utløse noe billigsalg i sommer og høst.

– Det er flere forhold som spiller inn. Blir været denne sommeren ikke så godt som folk håper på, ryker de ledige plassene fort. En slik situasjon kan også føre til at de som har valgt å stå over Syden-turen i sommer i stedet velger å reise til høsten, i alle fall for de som ikke har barn i skolepliktig alder. Da kan faktisk deler av høstens vanlige billigsalg ryke, sier Berge.

De store charteroperatørene har slitt med salget av pakkereiser i vår. Først helt på tampen av våren, da regnet kom og utsiktene for en god sommer i år ble mer usikre, tok salget seg opp. Ving, den største operatøren, opplyser at regn og kulde en periode har gjort at det kommer til å gå så å si fulle Syden-fly de to første ukene av skoleferien.

Utover sensommeren og høsten er situasjonen mer usikker:

– Den normale situasjonen er at prisene faller som en stein så snart skolens sommerferie er slutt i midten av august. Da er det billig å reise frem mot slutten av september. Jeg vil jo tro at det samme vil gjenta seg i år, men det kan endre seg. Derfor bør de som tenker seg en tur på ettersommeren ikke vente for lenge med å bestille. Prisene kan endre seg hvis det blir mye dårlig vær her hjemme, sier Berge.

En annen av de store aktørene på Syden-salg er Ticket Feriereiser, som er Nordens største reisebyråkonsern når det gjelder feriereiser.

Selskapet la for noen dager siden frem statusrapport for sommeren, og anslår et fall i salget av reiser totalt på rundt 15 prosent denne sommeren, og noe mer for de typiske Syden-reisene.

-For å møte nedgangen i etterspørselen har de store charterarrangørene vært raske med å tilpasse sitt utvalg, og har kuttet kapasiteten for bedre å møte det lavere antall bestillinger. Dette til tross så er utvalget fortsatt noe større enn etterspørselen, noe som fører til et stort prispress på charterreiser, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket.

Hun mener derfor at de som vil reise på en charterreise i sommer har god muligheter til å finne reiser til betydelig lavere pris enn tidligere år.

-Fremfor alt til østlige Middelhavet, som Hellas, Kroatia og Tyrkia, er det godt utvalg av prisvennlige reiser, og prisnivået på respektive reisemål er ofte meget fordelaktig for norske turister, sier hun.

Til og med bestillinger av rutefly opplever en nedgang, denne på 14 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Ticket.